Vesti
Zdravlje

Češko-srpska saradnja doprinela razvoju novih medicinskih zaštitnih maski

Institut za nuklearnu, biološku i hemijsku odbranu (NBC) Univerziteta odbrane u Brnu, u partenrstvu sa "Trajalom" iz Kruševca, efikasno doprinosi borbi protiv širenja koronavirusa. 
Češko-srpska saradnja doprinela razvoju novih medicinskih zaštitnih maski
Polovina maske sa navijenim P3 filterom proizvedena u srpskoj kompaniji

Tokom rada na projektu razvoja filtera za zaštitne maske u vojne svrhe zajedno sa srpskim hemijskim stručnjacima, a koristeći NATO okvir za saradnju, eksperti iz Češke i Srbije sarađivali su sa proizvodnim kompanijama na stvaranju nove visokokvalitetne medicinske zaštitne maske, navedeno je na sajtu ovog vojnog saveza.
 
Institut za nuklearnu, biološku i hemijsku odbranu (NBC) Univerziteta odbrane u Brnu u Češkoj i Vojna akademija u Beogradu sarađuju od 2017. u okviru NATO Programa unapređenja obrazovanja u oblasti odbrane (DEEP).
 
Njihov cilj je razvoj i testiranje novih pregradnih materijala, koje će proizvoditi kompanije iz obe zemlje. Pod pokroviteljstvom Češkog instituta za nuklearnu, biološku i hemijsku odbranu (NBC), češke i srpske proizvodne kompanije udružile su snage kako bi brzo odgovorile na nedostatak visokokvalitetne respiratorne zaštitne opreme protiv koronavirusa.
 
Češka kompanija "Sigma Grup" sa sedištem u Lutinu kreirala je efikasne gumene polovine maski opremljene visokokvalitetnim filterima čestica razvijenim u saradnji sa srpskom firmom "Trajal" iz Kruševca.
 
Maske obezbeđuju visoko efikasnu zaštitu medicinskog osoblja i onih koji obavljaju zahtevne zadatke u kontaktu sa zaraženim ili potencijalno zaraženim osobama.
 
Očekuje se da će proizvodne kompanije aktivirati proizvodne kapacitete za isporuku visokokvalitetne zaštitne opreme na tržište. NATO-ov program unapređenja obrazovanja u oblasti odbrane (DEEP) osmišljen je radi osnivanja, razvoja i reforme vojnih obrazovnih ustanova.
 Ostale vesti

U srpskim sredinama zaraženo još šestoro pacijenata
Prema najnovijim podacima Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinma na Kosovu zabeleženo je još šest novih slučajeva koronavirusa. Tri lica su se oporavila.
  • 18.09.2020
Gračanica: Još jedno lice pozitivno na kovid-19
Prema najnovijim podacima Kriznog štaba, na teritoriji opštine Gračanica registrovan je još jedan pacijent kod koga je potvrđena infekcija kovid 19.
  • 18.09.2020
Uputstvo za one koji od sutra posle 18:00 ulaze u Srbiju
Vlada Srbije objavila je detaljno uputstvo, koje je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, o tome šta treba da rade putnici koji u Srbiju ulaze sutra posle 18 sati.
  • 17.09.2020
U Srbiji preminule dve osobe, 82 novozaražena
U Srbiji je prema poslednjim podacima koronavirus zabeležen kod 82 osobe. Preminula su dva lica.
  • 17.09.2020
Na Kosovu preminule tri osobe, 43 nova slučaja
Na Kosovu su od posledica zaraze koronavirusom preminula još tri lica, pa je ukupan broj žrtava povećan na 607, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. Potvrđena su 43 nova slučaja zaraze.
  • 17.09.2020
Na Kosovu 76 novozaraženih
Na Kosovu je prema poslednjim podacima koronavirus potvrđen kod 76 osoba, preminula su tri lica.
  • 16.09.2020