Vesti
Zdravlje

"Broj zaraženih sa severa Kosova biće na listi NIJZ"

Vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja Arben Vitia izjavio je večeras da će lokalne vlasti sa severa Kosova poslati tačan broj zaraženih osoba i da će ti podaci biti uneti na statističku listu Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
Infektivna klinika (Foto Kosova info)

“Neki uzorci koji su uzeti ranije i koji nisu testirani u Prištini još uvek nisu registrovani, ali mi smo u koordinaciji sa lokalnim vlastima koje će poslati tačan broj zaraženih ljudi, a zatim će biti uneti u nove podatke koje će ažurirane objaviti Nacionalni institut za javno zdravlje”, rekao je Vitia, javila je Koha.

Vitia je rekao da su u saradnji sa lokalnim vlastima dva tima iz Instituta otišla na sever Kosova i uzeli preko 90 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus.

Daćemo sve od sebe da izolujemo dalje širenje i učinićemo sve što je moguće da pomognemo našim lekarima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane u zaštiti zdravlja građana, poručio je Vitija.

Prema podacima lokalnih kriznih štabova na severu Kosova koronavirusom zaraženo je ukupno 22 osobe, od kojih je jedna preminula.

Ovi podaci nisu u potpunosti uvršteni u statistiku o broju zaraženih i izlečenih na Kosovu koju vodi Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani apelovao je ponovo na građane da ne izlaze, zahtevajući da se pridržavaju uputstava do kraja aprila, da ostanu kod kuće i izađu samo u slučaju potrebe.

"Nalazimo se u ključnom trenutku i još uvek imamo situaciju pod kontrolom, onoliko koliko postoji samokontrola kod građana. Broj uzoraka testiranih na Kovid-19 posljednjih dana značajno je porastao. Građani moraju da izbegavaju izlaske, da se ne okupljaju i da ostaju kod kuće", poručio je Ramadani.Ostale vesti

Na Kosovu 36 novih slučajeva koronavirusa

Nacionalni institut za javno zdravlje večeras je saopštio da je koronavirus potvrđen kod još 36 osoba. Ukupan broj obolelih iznosi 1.194.

  • 06.06.2020
U Srbiji preminula još jedna osoba, 74 novoobolelih
U Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica koronavirusa, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 248.
  • 06.06.2020
Na severu Kosova bez novoobolelih
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan novooboleli od Kovida-19. Nema ni izlečenih i preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 06.06.2020
Na Kosovu 11 novih slučajeva Kovida-19
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta na Kosovu je koronavirusom zaraženo 11 lica, što ukupan broj obolelih od koronavirusa čini 1.158.
  • 05.06.2020
Srbija: 96 zaraženih koronavirusom, 1 osoba preminula
U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano još 96 zaraženih koronavirusom, što ukupan broj inficiranih čini  11.667 lica.
  • 05.06.2020
Sever Kosova: Bez novoobolelih
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan novooboleli od Kovid-19.
  • 05.06.2020