Vesti
Zdravlje

"Broj zaraženih sa severa Kosova biće na listi NIJZ"

Vršilac dužnosti kosovskog ministra zdravlja Arben Vitia izjavio je večeras da će lokalne vlasti sa severa Kosova poslati tačan broj zaraženih osoba i da će ti podaci biti uneti na statističku listu Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
Infektivna klinika (Foto Kosova info)

“Neki uzorci koji su uzeti ranije i koji nisu testirani u Prištini još uvek nisu registrovani, ali mi smo u koordinaciji sa lokalnim vlastima koje će poslati tačan broj zaraženih ljudi, a zatim će biti uneti u nove podatke koje će ažurirane objaviti Nacionalni institut za javno zdravlje”, rekao je Vitia, javila je Koha.

Vitia je rekao da su u saradnji sa lokalnim vlastima dva tima iz Instituta otišla na sever Kosova i uzeli preko 90 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus.

Daćemo sve od sebe da izolujemo dalje širenje i učinićemo sve što je moguće da pomognemo našim lekarima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane u zaštiti zdravlja građana, poručio je Vitija.

Prema podacima lokalnih kriznih štabova na severu Kosova koronavirusom zaraženo je ukupno 22 osobe, od kojih je jedna preminula.

Ovi podaci nisu u potpunosti uvršteni u statistiku o broju zaraženih i izlečenih na Kosovu koju vodi Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani apelovao je ponovo na građane da ne izlaze, zahtevajući da se pridržavaju uputstava do kraja aprila, da ostanu kod kuće i izađu samo u slučaju potrebe.

"Nalazimo se u ključnom trenutku i još uvek imamo situaciju pod kontrolom, onoliko koliko postoji samokontrola kod građana. Broj uzoraka testiranih na Kovid-19 posljednjih dana značajno je porastao. Građani moraju da izbegavaju izlaske, da se ne okupljaju i da ostaju kod kuće", poručio je Ramadani.Ostale vesti

Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni
Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni.
  • 15.01.2021
U Srbiji preminula još 21 osoba
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovan 1.751 novi slučaj koronavirusa, a preminula je 21 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 15.01.2021
Na Kosovu preminulo sedam osoba, 296 novozaraženih
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je preminulo sedam osoba od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.399, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 15.01.2021
Kosovska Vlada ublažila mere
Kosovska vlada odobrila je nove, relaksiranije epidemiološke mere. U opštinama koje pripadaju žutoj i zelenoj zoni rizika, radno vreme privrednika je od 5 sati ujutru do 22:00 časa uveče.
  • 15.01.2021
U srpskim sredinama na Kosovu devet novozaraženih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je iz izolacije izašlo 25 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 15.01.2021
Priština: SZO i nemačka vlada donirale opremu KBC-u
Svetska zdravstvena organizacija je u saradnji sa nemačkom vladom donirala Kliničko-univerzitetskom centru u Prištini medicinsku opremu u vrednosti 2.17 miliona evra. Na ceremoniji formalne primopredaje vredne pomoći nije bilo prevoda na srpski jezik.
  • 14.01.2021