Vesti
Zdravlje

Brnabić: Vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je na svom Tviteru da je u Srbiji vakcinisano 50,1 odsto punoletnog stanovništva ili 2.705.458 osoba.
Brnabić: Vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva
Premijerka Srbije Ana Brnabić primila je drugu dozu Fajzerove vakcine u januaru ove godine (Foto FoNet/Instagram premijerke Srbije)

„To je i dalje daleko od kolektivnog imuniteta i apelujem na sve koji nisu, da se vakcinišu, posebno mladi. Svaka vakcinisana osoba znači veću bezbednost za sve nas“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare u Vazduhoplovnoj akademiji.

Brnabić je rekla da Srbija ima dovoljno vakcina i da ne planira nabavku novih za davanje treće, buster doze.

Dodala je da mnoge zemlje sada žele da doniraju vakcine jer ih imaju dovoljno i istakla da će Srbija vakcine donirati svojim tradicionalnim partnerima u Africi.

 

 

„Na tome radimo u ovom trenutku. Gledamo kako logistički da organizujemo, jer ako nismo svi na svetu bezbedni, niko nije“, naglasila je ona.

Na pitanje o imunizaciji dece starije od 12 godina, Brnabić je kazala da vakcinacija nije obavezna i da država može samo da apeluje na roditelje i da se bori protiv lažnih vesti.

Ministar prosvete Branko Ružić naveo je da je Ministarstvo prosvete na preporuku Kriznog štaba uputilo upravama škola dopise da zaposleni u obrazovanju razgovaraju sa roditeljima da se deca vakcinišu.

„Važno je da svakodnevno apelujemo i na roditelje dece. Važno je da svi znaju da je vakcinacija civilizacijska tekovina i da je jedini način da se izborimo sa ovom pošašću i da od 1. septembra na tradicionalan način krenemo u škole“, dodao je on.Ostale vesti

U Srbiji od posledica kovida-19 preminuo još 51 pacijent

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminuo je još 51 pacijent od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 11.558, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 28.11.2021
Na Kosovu šest novoobolelih, bez smrtnih slučajeva

U većinski albanskim mestima na Kosovu od testiranih 1.514 testova, šest građana je rezultiralo pozitivno na koronavirus.

  • 28.11.2021
U Srbiji preminule 53 osobe, obolelo još 2.211

U poslednja 24 sata preminule su još 53 osobe od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 11.537, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 27.11.2021
Na Kosovu devet novih slučajeva kovida

Prema najnovijim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus je testirano 1.591 lice, a infekcija je potvrđena kod devet građana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  • 27.11.2021
U srpskim sredinama 65 novoobolelih
Prema najnovijim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je još 65 slučajeva zaraze koronavirusom od testirana 162 uzorka, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 27.11.2021
U Srbiji 51 preminuo, 2.339 novoobolelih
Prema najnovijim podacima, u centralnoj Srbiji je od posledica kovida-19 preminuo 51 pacijent, pa je ukupan broj žrtava povećan na 11.484, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 26.11.2021