Vesti
Zdravlje

Bez novoobolelih za vikend. Od danas nove mere

Tokom vikenda na teritoriji opštine Gračanica nije bilo novoinficiranih koronavirusom. Iz opštinskog Kriznog štaba navode da je u bolnici na lečenju trenutno 14 pacijenata. Od danas su na snazi nove mere protiv kovida-19.

Bez novoobolelih za vikend. Od danas nove mere
Gračanica (Foto Kim)

Stupanjem na snagu novih mera koje je donela Vlada Kosova, od danas se dozvoljava rad ugostiteljskih objekata, a kretanje ograničava od 22.30 do 5 sati.

Novim merama rad ugostitelja omogućen je do 22 sata, a oni koji budu imali posebne dozvole moćiće da rade i nakon 22.30 časova.

Gastronomske delatnosti dozvoljene su u skladu sa odgovarajućim smernicama, a u objektu je dozvoljeno prisustvo četiri osobe na 10 kvadratnih metara.

Delatnost tržnih centara je dozvoljena u skladu sa odgovarajucćim uputstvom, dok svi koji se bave trgovinom na veliko i malo dužni su da istovremeno utvrde maksimalan broj kupaca u prostorijama prema pravilu – 1 osoba na 8 kvadratnih metara i dužni su da na ulazu u objekat označe maksimalan broj dozvoljenih kupaca.

Zabranjena su sva okupljanja sa velikim rizikom od širenja zaraze sa više od 30 ljudi (sastanci, seminari, treninzi).

Sahrane su dozvoljene samo uz učešcće uže porodice, ne više od 30 ljudi.

Javne i privatne institucije i drugi subjekti dužni su da izvrše dezinfekciju i provetravaju zatvorene prostore.

Nošenje maske koja poriva usta i nos je obaveuno, osim: kada je u automobilu jedna osoba ili sa članovima svoje uže porodice, tokom trčanja i vožnje bicikla, prilikom šetnje izvan stambenih područja, ali ne u grupama sa više od četiri osobe iz iste porodice.

Кretanje građana ograničeno je od 22.30 uveče do 5 sati ujutru.

Javne i privatne institucije svih nivoa obrazovanja nastavljaju sa nastavom u skladu sa relevantnim smernicama za obrazovni sektor, dok se nastava u osnovnim i srednjim školama odvija o obrazovnim objektima.

Istovremeno svim javnim i privatnim institucijama svih nivoa obrazovanja zabranjeno je organizovanje vannastavnih aktivnosti, kao što su ekskurzije, grupne šetnje, razne zabave nastavnog osoblja ili učenika.

 Ostale vesti

U Srbiji 1.125 novozaraženih, preminulo 18 osoba

Prema poslednjim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 13.089 uzoraka, a registrovano je 1.125 novih slučajeva infekcije, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 11.05.2021
Na Kosovu preminula 3 pacijenta, 49 novih slučajeva infekcije
Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 1.494 uzorka, a virus je potvrđen kod 49 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 11.05.2021
Srpske sredine: Jedan smrtni slučaj, zaraženo osam lica
U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima, jedna osoba je preminula od posledica korona virusa, dok je registrovano osam novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 11.05.2021
“Manje zaraženih, vakcinacija glavni adut za izlazak iz pandemije”
Broj novozaraženih koronavirusom u većinski srpskim sredinama na Kosovu opada, što utiče i na broj pregleda, kažu lekari dr Siniša Rašić iz Doma zdravlja Gračanica i epidemiolog dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. Obojica se slažu da je tome doprinela vakcinacija protiv kovida-19.
  • 11.05.2021
U Srbiji 918 novih slučajeva, preminulo još 18 osoba

Prema poslednjim podacima u Srbiji je preminulo još 18 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.576, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

  • 10.05.2021
Kosovo: 47 novoobolelih, preminula dva pacijenta

Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 2.183 uzorka, a virus je potvrđen kod 47 lica, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 10.05.2021