Vesti
Zdravlje

Berkovo: Muče muku sa koronom, bez vode za higijenu i piće

Porodica Mašić iz Berkova ima dete od dve godine i problem sa koronavirusom, a ekipa Radio Goraždevca zatekla je Jelenu u povratku iz ambulante. Život bez vode za ličnu higijenu je gotovo nemoguć.
Berkovo: Muče muku sa koronom, bez vode za higijenu i piće
Radoman Jeremić iz Berkova (Foto Radio Goraždevac)

U ništa boljoj situaciji nije ni Radoman Jeremić koji u svom domaćinstvu gaji puno stoke.

„Ovo bez vode je stvarno teško. Ja sam samac, pa nekako istrpim, ali ima ljudi sa porodicom, njima je još teže“, započinje priču za Radio Goraždevac ovaj povratnik iz Berkova.

Sava Banjac, takođe povratnik u ovo selo kaže da problem sa vodom traje mesecima, ali da je situacija dodatno otežana pojavom kovida-19.

„Šta je u pitanju, ne bih znao da odgovorim. Ceo jul, pa do 20. avgusta kada je najveća suša, mi nismo imali vodu. Trenutno je bez vode nas devet porodica, tako da je to kriza“, rekao je on.

Osim za ljude, problem nestašice vode je jako težak i za stoku. Povratnici se snalaze kako umeju i znaju.

„Evo, to je ta voda. Samo da sipam da vidite kako je žuta. Ovo je u stvari najbolja varijanta koju mi koristimo kao tehničku vodu, samo nije za piće i ishranu. Sudove i sve ostalo peremo. Vidiš, ima uglja. Evo vidite ove prasiće, njima dajemo ovu vodu. Oni moraju da piju, jer nemaju drugu“, kazao je Jeremić.

„Sreća što imamo reku blizu. Odemo, napunimo posude sa vodom, da imamo za dva-tri dana“, dodao je Banjac.

Radoman Jeremić je naveo da su se obraćali brojnim institucijama, ali da nema izgleda da će im problem biti rešen.

„Ja sam istog dana zvao Privremeni organ opštine Klina i Božidara Šarkovića. Oni su, pošto su znali za naš problem, rekli da će da pišu zahtev Kancelariji za Kosovo i Metohiju, da nam izađu u susret i nađu neko rešenje. Međutim, niko nas ne informiše i ja sam ga ponovo pozvao. On kaže da je budžet za ovu godinu potrošen. Koliko je to tačno, ja se stvarno ne razumem, ali meni je nelogično da budžet još u septembru mesecu bude potrošen“, kazao je Jeremić.

U Berkovu kod Kline je tokom procesa povratka izgrađena 41 srpska kuća. U ovom selu trenutno živi samo 12 porodica.

 Ostale vesti

Kosovo: Samo dva novoobolela

U poslednja 24 časa na Kosovu nije registrovan nijedan smrtni slučaj usled kovida, saopštilo je kosovsko Ministarstvo zdravlja.

  • 07.10.2022
Na Kosovu još tri novoobolela, nema preminulih

Na Kosovu su, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova, registrovana su tri slučaja koronavirusa. Danas nema preminulih od posledica ove bolesti.

  • 06.10.2022
Na Kosovu registrovana četiri slučaja kovida-19
Na Kosovu su, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova, registrovana četiri slučaja koronavirusa. Danas nema preminulih od posledica ove bolesti.
  • 05.10.2022
Srbija: Još 2.230 novih slučajeva koronavirusa, preminulo 11 osoba
U poslednja 24 sata preminulo je još 11 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.042.
  • 04.10.2022
Ministarstvo zdravlja Kosova: Registrovan jedan slučaj kovida

Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja, u većinski albanskim sredinama registrovan je samo jedan novi slučaj koronavirusa. Testirana su 54 pacijenta.

  • 04.10.2022
U Srbiji još 2.201 novi slučaj infekcije kovidom
U poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo 13 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 17.031, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije.
  • 03.10.2022