Vesti
Zdravlje

Asocijacija kosovskih opština traži ukidanje policijskog časa

Iako se od subote na Kosovu primenjuju blaže mere u borbi protiv kovida-19, iz Asocijacije kosovskih opština (AKO) poručuju da bi policijski čas trebalo ukinuti.
Asocijacija kosovskih opština traži ukidanje policijskog časa
Ilustracija (Foto Unsplash)

Direktor AKO-a Sazan Ibrahimi kaže da nema razloga je policijski čas, jer broj zaraženih ne prelazi deset na 24 sata.

"Mi smo procenili da mera policijskog časa nije dala nikakav efekat, nema naučnog argumenta zašto bi ga bilo. Znamo da je mera policijskog časa bila na snazi u oktobru kada smo imali najmanje slučajeva i jednocifren broj zaraženih, ali i kada smo imali četiri hiljade slučajeva dnevno, pa i sada kada imamo hiljadu do dve hiljade slučajeva. Jasno je da takva mera nije dala nikakav rezultat, nije dala nikakav efekat i ne postoji naučna argumentacija koja pokazuje da je intenzitet virusa jači noću nego danju“, naglasio je on.

Ibrahimi kaže da AKO, od imenovanja Rifata Ljatifija na čelo Ministarstva zdravlja, nikada nije bila pozvana na sastanke Komiteta za upravljanje situacijom sa kovidom.

"Mjere za sprečavanje širenja kovid-19 treba da budu proporcionalne situaciji na terenu. Iz tog razloga smo zatražili konsultacije sa centralnim nivoom. Te konsultacije se ne dešavaju od oktobra prošle godine, od dolaska novog ministra. Razlog nije poznat, ali se vidi da preporuke AKO, na osnovu regionalnih i evropskih iskustava, treba razmotriti. Međuinstitucionalni mehanizmi ne otkrivaju nešto novo, već se njihove odluke zasnivaju na praksi koja dolazi iz zemalja u regionu", rekao je on.

Iako centralni nivo ignoriše njihove pozive za učešće na sastancima, Ibrahimi kaže da se njihovi predlozi ipak uzimaju u obzir.

"Vidi se da saveti i preporuke AKO nailaze na pažnju i na centralnom nivou. To se vidi u poslednjoj meri kada je potpuno ukinuto obavezno nošenje maske na otvorenom. To je zahtev AKO od oktobra prošle godine, tada smo imali jednocifren broj zaraženih i zahtevali smo da se ukine nošenje maske na otvorenom. Sada, kada imamo hiljade slučajeva, ministarstvo je odlučilo da to ukine", kazao je on.

Prema novoj odluci Vlade Kosova, dozvoljeno je kretanje od 5 do 24 časa, a maska je obavezna samo u zatvorenom prostoru. Ulazak na Kosovo je dozvoljen licima koja su primila dve doze vakcine, kao i imunizovanima sa jednom dozom i PCR testom. Rad ugostiteljskih objekata je dozvoljen 23.00.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023