Vesti
Zdravlje

Antonijević: Testirano 60 pacijenata, rezultati u petak

Šezdeset paciijenata sa simptomima respiratornih infekcija testirano je danas u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za program Radio Kosovske Mitrovice specijalista epidemiologije Dr Aleksandar Antonijević.
Antonijević: Testirano 60 pacijenata, rezultati u petak
Ilustracija (Foto Pixsabay)

Novina je da će od danas uzorke obrađivati laboratorija Veterinarskog instituta u Kraljevu, što će ubrzati proces čekanja na rezultate.

Obezbeđeno je da se vrše analize 60 uzoraka iz Kosovske Mitrovice, i to svakog dana, što znači da će se testirati 300 osoba sa simptomima na sedmičnom nivou.

„To je sasvim dovoljno za teritoriju koju mi pokrivamo, tako da neće biti trijaže, već će biti testirani svi koji se sa simptomima javljaju Kovid ambulantama Domova zdravlja“ rekao je Antonijević i dodao da je broj pacijenata povećan.

Klinička slika i sumnja na respiratorne infekcije je jedini uslov, dodao je. Iz Zavoda za javno zdravlje kažu da ranija praksa pokazuje da će se rezultati uzoraka biti poznati dan nakon testiranja, što je veoma važno budući da će se do petka preciznije znati kakva je epidemiološka slika u sprskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Rezultati 50 uzoraka koji su u subotu poslati laboratoriji “Vatreno oko” u Beogradu još uvek nisu stigli i očekuju se prema najavama ove laboratorije danas posle 13 časova, rekao je Antonijević.

Do sada je potvrđeno 43 zaraženih korona virusom u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od čega je 39 na severu.

Apeluje se na stanovništvo da drže fizičku distancu, nose maske i vode računa o higijeni ruku.Ostale vesti

U srpskim sredinama četvoro preminulih, 23 nova slučaja

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolelih, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

  • 06.08.2020
Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020
Bez podataka o novoobolelima u srpskim sredinama

Konferencija Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica, koja je zakazana za danas u 11 časova, otkazana je jer rezultati poslednjih uzetih uzoraka još uvek nisu stigli.

  • 05.08.2020
Preminulo 7 pacijenata, 287 novozaraženih u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđeno novih 287 slučajeva koronavirusa. Preminulo je sedam osoba. Na respiratoru 143 osobe.

  • 04.08.2020