Vesti
Zdravlje

Antonijević: Epidemiološka situacija bolja, ali još uvek ozbiljna i nepogodna

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu je i dalje jako ozbiljna, mada u tokom poslednjih nedelju dana beležimo blagi pad broja testiranih, kazao je za RTV Kim epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica dr Aleksandar Antonijević.
Antonijević: Epidemiološka situacija bolja, ali još uvek ozbiljna i nepogodna
Dr Aleksandar Antonijević (Foto Kosovoonline)

"Cifre se kreću od 15 do 20 odsto obolelih u odnosu na testirane, što je bolja slika nego u prethodnom periodu, ali i dalje ozbiljna i nepogodna", istakao je Antonijević.

On je zadovoljan procesom vakcinacije građana.

"Odziv je veoma zadovoljavajući. Mislim da će situacija biti bolja u narednom periodu i da ćemo uskoro formirati kolektivni imunitet, a da sa početkom leta, što se tiče kovida-19, možemo da očekujemo bolju situaciju nego danas".

Dr Antonijević napominje da je svaki talas koronavirusa bio propraćen različitim simptomima.

"Mogu reći da je ovo četvrti talas i da su za njega karakteristični bolovi u lumbalnom delu leđa, jake glavobolje, bol u mišićima, iscrpljenost", kazao je on i dodao:

"U ovom periodu najveći broj obolelih ima od 20 do 35 godina. Još uvek nije rađeno istraživanje, ali na uzorku od pre nekih par meseci kada je vršeno istraživanje, dokazano prisustvo britanskog soja virusa bilo oko 30 odsto. Sada sumnjam da je to na nekom mnogo većem nivou", zaključio je dr Antonijević.

Prema polsednjim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu zabeleženo je 26 novih slučajeva koronavirusa.Ostale vesti

U Srbiji preminulo još 37 lica
Prema poslednjim podacima u Srbiji još 37 lica je umrlo od posledica koronavirusa, dok su potvrđena 2.864 nova slučaja infekcije.
  • 21.04.2021
Na Kosovu 506 novoobolelih, preminulo još pet osoba
U poslednja 24 sata, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 3.084 lica, a virus je potvrđen kod 506 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 21.04.2021
Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba izolacije i teorija zavera?
Strah od mogućnosti zaraze kovidom-19, epidemija informacija o virusu, inficiranima i preminulima, vakcinaciji, mnogobrojne teorije zavere, a pre svega izolacija i prekid komunikacije, dovode do raznih emotivnih poremećaja i narušavanja mentalnog zdravlja ljudi. 
  • 21.04.2021
Vakcinisanje Fajzerom bez zakazivanja od srede u celoj Srbiji
U Beogradu i Novom Sadu od danas, a od srede u celoj Srbiji biće moguća vakcinacija Fajzer vakcinom bez zakazivanja, potvrđeno je RTS-u Vladi Srbije.
  • 20.04.2021
U Srbiji 2.965 novih slučajeva koronavirusa, preminule 32 osobe
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji su od posledica kovida-19 preminula još 32 pacijenta, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.058, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 20.04.2021
Još 14 smrtnih slučajeva od posledica kovida na Kosovu
Od posledica koronavirusa na Kosovu je u poslednja 24 sata preminulo još 14 osoba, a registrovano je još 442 slučaja infekcije. 
  • 20.04.2021