Vesti
Zdravlje

Antonijević: Broj obolelih raste, situacija je zabrinjavajuća

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević kazao je za RTV Kim da je epidemiološka situacija u sredinama na Kosovu gde pretežno živi srpsko stanovništvo jako ozbiljna. Takođe, naveo je da se oko 30 odsto slučajeva, u srpskim sredinama, pripisuje novom britanskom soju koronavirusa.
Antonijević: Broj obolelih raste, situacija je zabrinjavajuća
Ilustracija (Foto Pixabay)

U poslednje dve nedelje registrujemo povećanje broja obolelih od koronavirusa, rekao je dr Antonijević.

„Beležimo najveće skokove u broju obolelih do sada, u poslednjih nedelju dan dostigli smo vrhunac. Uz pomoć Kancelarije za KiM i Vlade RS, dobili smo laboratoriju, testiramo veliki broj ljudi, nemamo ogračinjena, kao ranije ponedeljkom, sredom i petkom. Testiramo svakog pacijenta sa simptomima, testiranje se obavlja svakodnevno“, ističe epidemilog Antonijević.

On napominje da je od jučerašnjih obrađenih 150 uzoraka, registovano 67 pozitivnih osoba, ali i da su tokom današnjeg dana testirana još 120 pacijenta i da se rezultati očekuju u poslepodnevnim časovima.

„Situacija je zabrinjavajuća, ali i ponašanje ljudi. Nadam se da će se uz pomoć imunizacije izaći iz ovog problema. Vrlo je teško prognozirati kada će situacija biti bolja, mislimo smo da će sa proleća biti već bolje, ipak pojavio se i britanski soj koronavirusa, koji se lako širi među ljudima, ali ima nešto blažu kliničku sliku, pa svaki deseti do dvanesti pacijent zahteva posebnu medicinsku negu i hospitalizaciju. Negde oko 30 slučajeva, u srpskim sredinama na Kosovu, se pripisuje novom britanskom soju koronavirusa“.

Dr Antonijević smatra da ćemo od sredine leta biti u boljoj situaciji nego što smo sada.Ostale vesti

U Srbiji preminulo još 37 lica
Prema poslednjim podacima u Srbiji još 37 lica je umrlo od posledica koronavirusa, dok su potvrđena 2.864 nova slučaja infekcije.
  • 21.04.2021
Na Kosovu 506 novoobolelih, preminulo još pet osoba
U poslednja 24 sata, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 3.084 lica, a virus je potvrđen kod 506 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 21.04.2021
Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba izolacije i teorija zavera?
Strah od mogućnosti zaraze kovidom-19, epidemija informacija o virusu, inficiranima i preminulima, vakcinaciji, mnogobrojne teorije zavere, a pre svega izolacija i prekid komunikacije, dovode do raznih emotivnih poremećaja i narušavanja mentalnog zdravlja ljudi. 
  • 21.04.2021
Vakcinisanje Fajzerom bez zakazivanja od srede u celoj Srbiji
U Beogradu i Novom Sadu od danas, a od srede u celoj Srbiji biće moguća vakcinacija Fajzer vakcinom bez zakazivanja, potvrđeno je RTS-u Vladi Srbije.
  • 20.04.2021
U Srbiji 2.965 novih slučajeva koronavirusa, preminule 32 osobe
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji su od posledica kovida-19 preminula još 32 pacijenta, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.058, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 20.04.2021
Još 14 smrtnih slučajeva od posledica kovida na Kosovu
Od posledica koronavirusa na Kosovu je u poslednja 24 sata preminulo još 14 osoba, a registrovano je još 442 slučaja infekcije. 
  • 20.04.2021