Vesti

Žbogar: Velika očekivanja od Dačićeve posete

Izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je da puno očekuje od sutrašnjeg sastanka srpskog premijera Dačića i visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton.
 • 03.09.2012
 • 01:44 h > 02:22 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1323
Žbogar: Velika očekivanja od Dačićeve posete
Samuel Žbogar (Foto arhiva KIM)

"Mislim da je sastanak Dačića i Eštonove u Briselu veoma važan. Posle tog sastanka biće jasnije koliko je nova srpska vlada ozbiljna kada je reč o pitanjima u vezi sa Kosovom", rekao je Žbogar u intervjuu slovenačkoj agenciji STA tokom Strateškog foruma na Bledu.

Žbogar je ocenio da je ovo momenat kada politički dijalog i pokušaji da se pronađe političko rešenje moraju početi što pre kako bi obe strane mogle da "otpočnu normalniji život".

On je ukazao da su očekivanja evropske strane sasvim jasna, a to je, pre svega, kako je naveo, primena svih potpisanih sporazuma.

Žbogar je dodao da će fokus biti na primeni sporazuma o predstavljanju Kosova na regionalnim sastancima i sporazuma o kontroli administrativnih prelaza sa Kosovom.

"Ova dva sporazuma su ključna. Mislim da će to biti neka vrsta početka i očekuje se pozitivan signal od srpske strane. Ukoliko krenu sa konkretnom akcijom u vezi sa ova dva sporazuma koje je srpska strana u pregovorima do sada postigla, procenićemo ove srpske signale i izvodljivost ozbiljnog političkog dijaloga u cilju rešavanja situacije na severu Kosova", rekao je Žbogar.

On je izrazio optimizam u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine i rezultatima koje će on doneti.

"Moramo biti optimisti. Verujemo da ćemo EU i ja na terenu učiniti sve što je u našoj moći da se dijalog sprovede i uspešno dovede do kraja i da će ta velika prepreka na putu Srbije ka EU, kao i Kosova u njegovim širim odnosima, biti uklonjena", rekao je Žbogar.

On je ocenio da je situacija na Kosovu napeta, ali stabilna.

"Situacija na Kosovu, ipak, nije sasvim dobra - postoje tenzije na severu, barikada na mostu preko Ibra. Obe strane su nezadovoljne takvom situacijom", rekao je Žbogar.

Žbogar je, povodom odluke NATO da stavi u pripravnost nemačko-austrijski bataljon u sastavu Operativnih rezervnih snaga zbog potencijalnih tenzija na Kosovu, objasnio da bi bez tog bataljona snage Alijanse bile smanjene što, kako je naveo, ne bi bio dobar signal ni za srpsku ni za albansku stranu.

"Kada bi NATO smanjio svoje prisustvo na Kosovu, to bi nagovestilo da je situacija normalizovana", naveo je Žbogar i ukazao da je NATO više puta ponovio stav da neće biti vojnog rešenja za Kosovo, ali da njegovo prisustvo može da pomogne u postizanju održivog političkog rešenja.

"Srbi na severu Kosova prisustvo NATO vide kao neku vrstu zaštite i mislim da bi smanjenje njegovih snaga u ovom trenutku - kada su očekivanja u vezi sa nastavkom dijaloga visoka - poslalo pogrešan signal ljudima na severu, što bi njih i čitavu srpsku stranu učinilo nervoznim", ocenio je izaslanik EU na Kosovu.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018