Vesti

Žbogar: Pravi je trenutak za napredak u dijalogu

Novi ambasador Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar, koji danas preuzima tu funkciju, izjavio je da je sada pravi trenutak da dodje do napretka u dijalogu Beograda i Prištine i da je EU namenila značajna sredstva za sever Kosova.
Žbogar: Pravi je trenutak za napredak u dijalogu
Samuel Žbogar (Foto AP)

“Članice EU žele da Srbiji daju status kandidata krajem februara, Srbija želi taj status, a Kosovu je stalo da nadje način da bude predstavljeno na regionalnim skupovima” - rekao je Žbogar, koji će obavljati dvostruku dužnost - specijalnog predstavnika EU i šefa Kancelarije EU na Kosovu, koja je pod nadleznošću visoke predstavnice Ketrin Ešton.

"Zbog toga je veoma važno da iskoristimo ovaj trenutak, jer će posle sve ići mnogo teže i sporije", naglasio je Žbogar, koji je sinoć pred spoljnopolitičkim komitetom Evropskog parlamenta iza zatvorenih vrata predstavio svoj program rada.

Kad je reč o severu Kosova, Žbogar je rekao da je neophodno da vlada u Prištini sastavi sveobuhvatan program za to područje, u skladu sa preporukama Evropske komisije iz oktobra prošle godine.

“Ja sam spreman da pomognem u tome, mislim da treba da počnemo malim koracima u cilju uspostavljanja poverenja” - rekao je Žbogar novinarima, i dodao da sada, pre svega, "treba smanjiti napetost".

“Odvojili smo značajna sredstva za sever Kosova ove godine, i to bi moglo da doprinese smanjenju tenzija kako bismo mogli da se usredsredimo na važnije stvari”, kazao je on.

Upitan da prokomentariše najavljeni referendum u opštinama na severu, Žbogar je rekao da su poruke Beograda po tom pitanju "jasne i glasne".
 
“Referendum svakako ne doprinosi smanjenju napetosti, ali sada se treba usredsrediti na konstruktivne projekte “, zaključio je on.
Slovenačka agencija STA prenela je da je Žbogar u programu koji je predstavio Evropskom parlamentu nabrojao deset ciljeva za Kosovo, medju kojima su napredak u dijalogu Beograda i Prištine, razgovori o viznoj liberalizaciji, početak pregovora o trgovinskom sporazumu, pokretanje dijaloga o vladavini prava na proleće, pravljenje plana za sever Kosova.

Žbogar je izjavio da je spoljnopolitičkom komitetu rekao da očekuje da se dijalog Beograda i Prištine nastavi u februaru i da se nada da će biti ostvaren napredak, a da Srbija treba sada da dobije status kanidata, ili će to biti odloženo na dug period, navela je STA.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
  • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017