Vesti

Žbogar: Kosovo da poboljša vladavinu prava i smanji korupciju

Specijalni predstavnik EU i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je u emisiji “Dogovor!?” KIM radija da sada na Kosovu ima izgleda za evropsku budućnost više nego ikada ranije, ali da ono, da bi napredovalo na putu evrointegracija, mora napraviti ozbiljan napredak na polju vladavine prava.
 • 03.03.2012
 • 21:31 h > 21:47 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1221
Žbogar: Kosovo da poboljša vladavinu prava i smanji korupciju
Samuel Žbogar u studiju KIM radija (Foto KIM)

Dogovor!? -emisija 23- from kim on Vimeo.

Žbogar je, u prvom intervjuu koji je dao za srpske medije na Kosovu, rekao da je ove nedelje EU usvojila odluku o započinjanju izrade studije o izvodljivosti za Kosovo i da sada ozbiljno mora raditi na tom programu, ali i trgovinskom sporazumu i viznoj liberalizaciji.

„Sada na Kosovu ima više izgleda za evropsku budućnost neko ikada. U decembru je EU usvojila značajne odluke i ove nedelje još jednu koja je vezana za evropsku budućnost. Mislim da se nikada ranije nije razgovaralo o tom programu evropske budućnosti i evropske agende za Kosovo kao poslednjih nedelja u Briselu. I sada moramo ozbiljno da radimo na tim paralelnim procesima, studiji izvodljivosti, trgovinskom sporazumu i vizna liberalizacija. U ovim procesima moraćemo zajedno da radimo, a Kosovo će morati mnogo toga da promeni“.

Žbogar je istakao da su vladavina prava i borba sa organizovanim kriminalom i korupcijom najveći zadaci na kojima Kosovo treba da radi u narednom periodu.

„Prošle godine smo videli da je područje na kojem najviše treba da se radi vladavina prava vezana za  organizovani kriminal, korupciju. To je prioritet i tu treba da se naprave neke promene. Značajno je da se usvajaju zakoni, značajno je da se ti zakoni implementiraju, da se vidi spremnost da se radi na tome i da se vidi neki opšti interes vlasti i ljudi na Kosovu, da ono što pričamo zajedno to i uradimo. Utvrđivanje vladavine prava na Kosovu je najveći zadatak“.

Žbogar je, govoreći o putu evrointegracija, rekao da na njemu ima sedam stepenica i da su to: studija o izvodljivosti, sporazum o stabilizaciji, predaja molbe za članstvo, studija izvodljivosti sa preporukom za početak pregovora, dobijanje statusa kandidata, odrđivanje datuma za pregovore i na kraju pregovori za članstvo u EU.

On je istakao da se u tom procesu od sedam stepenica, Kosovo nalazi na prvom, a Srbija, koja je sada dobila status kandidata za članstvo u EU, na petom stepeniku.

„Ima sedam stepenica na putu do članstva. Kosovo je sad na prvoj stepenici i po prvi put se nalazi na evropskom putu, na pravom putu, u pravom smeru. Sad je odluka potpuno na Kosovu. Ja kažem da su se sada vrtata otvorila. Kosovo sada može stati na vratima i diviti se, može ići polako kroz ta vrata ili trčati kroz njih. To zavisi od toga koliko će oni sami biti spremni da napreduju“.

Iako u dijalogu Beograda i Prištine treba postići još mnogo sporazuma i implementirati dogovoreno, specijalni predstavnik EU na Kosovu je rakao da dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine predstavlja veliku pobedu za sve tri pregovaračke strane. 

„U ovom dijalogu su svi pobednici. Kosovo je dogovorom o regionalnom predstavljanju došlo na sto regionalnih skupova. Kosovo je time pobedilo jer mu je otvoren put ka EU. Srbija je isto pobedila pošto je dobila kandidatski status. A pobedila je i Evropska unija pošto je dokazala da može rešavati probleme na svojoj teritoriji“.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018