Vesti

Završeni razgovori, protivrečne izjave o ishodu

Dogovor Beograda i Prištine o prelazima nije postignut, rekao šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović, ali je izrazio spremnost da se razgovori nastave danas.
 • 03.12.2011
 • 17:10 h
 • Tanjug, Fonet
 • komentara:
 • pregleda: 546
Završeni razgovori, protivrečne izjave o ishodu
Edita Tahiri i Borislav Stefanovi (slobodnaevropa.org)

"Potpuno je jasno istaknuto od strane naše delegacije da dogovora nema", rekao je Stefanović za RTS. "Ono što je sigurno je da nas sutra očekuju razgovori i nadamo se da će sutrašnji dan biti uspešan", istakao je sinoć šef beogradskog pregovaračkog tima.

"Svaki dogovor po pitanju administrativnih prelaza moraće da podrazumeva jasne i potpuno nedvosmislene stavove koji onemogućavaju potvrdu bilo kakve takozvane državnosti Kosova, istovremeno punu mogućnost kretanja za naše građane preko tih prelaza, kao i regulisanje ostalih pitanja od vitalnog interesa za državu Srbiju i njene građane", naglasio je Stefanović.

Borislav Stefanović je ocenio da je saopštenje Saveta Evropske unije "jasna refleksija pozicije Evropske unije koja je zaista ohrabrena napretkom po ovom pitanju".

"I pored zaista velikog napretka, mislim da ono što je Evropska unija objavila večeras predstavlja potvrđivanje sporazuma u načelu oko nekih osnovnih pitanja vezano za administrativne prelaze. Ali ni u kom slučaju ne može da se govori o postizanju dogovora ili zaključenja razgovora po pitanju administrativnih prelaza", naglasio je Stefanović.
 
Stefanović je ranije Tanjugu rekao da su dve strane značajno približile stavove, ali je potrebno, kako je rekao, da se stavi tačka na "i".

"Ostalo je da se definiše pitanje garancija vezanih za tablice da bi se omogućilo građanima na severu Kosova da se slobodno kreću u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244", precizirao je Stefanović.

Sa druge strane, šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri tvrdi da je na sinoćnim razgovorima sa beogradskim timom postignut dogovor o prelazima.

"Nakon tri dana maratonskih razgovora, konačno smo došli do dogovora o integrisanom upravljanju prelazima. Obe strane su se saglasile da primene evropski model na svih šest prelaza", rekla je Tahiri po okončanju najnovije runde razgovora, preneo je Tanjug.

Prema njenim rečima, taj model predviđa da će prelazi biti pod jurisdiksijom obe strane, a sve tri strane (Beograd, Priština i međunarodna zajednica) uskoro će potpisati protokol.

Savet Evropske unije saopštio je sinoć da su Beograd i Priština tokom osme runde pregovora postigli sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, na osnovu koncepta koji je razvila EU, preneo je Fonet.

"To znači da će strane postepeno uspostaviti zajedničke, integrisane, jedinstvene i bezbedne punktove na svim zajedničkim prelazima", precizira se u saopštenju i dodaje se da će Euleks biti prisutan u skladu sa svojim mandatom, preneo je Fonet.

"Koncept integrisanog upravljanja prelazima će se postepeno sprovoditi, čim to bude praktično moguće", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su dve strane vodile suštinsku diskusiju o pitanju efikasne i inkluzivne regionalne saradnje o čemu je postignut dobar napredak, a na to pitanje će se vratiti na sledećem sastanku.

Razgovori o telekomunikacijama i energetici

Prema saopštenju, strane su, takođe, nastavile disusije vođene na prethodnim sastancima, uključujući one o pitanjima telekomunikacija i energije, a razmotren je i proces sprovođenja ranije dogovorenog.

"Očekuje se da će dogovor o slobodi kretanja biti potpuno sproveden počev od 26. decembra 2011. godine, što će imati za rezultat da će svi moći slobodno da putuju", navodi Savet EU.

U skladu sa dogovorom o matičnim knjigama, strane će početi da kopiraju dokumente počev od 5. decembra 2011. godine. Kako se ističe, o pitanjima koja se razmatraju kontakti će se nastaviti sledećih dana.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017