Vesti

Zaseoci u Janjevu potpuno blokirani snegom

Ljudi koji žive u zaseocima Okosnice i Golemi las u Janjevu kod Lipljana, zbog snega koji je napadao, potpuno su blokirani već nekoliko dana, saznaje KIM radio.
 • 10.02.2012
 • 20:29 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1016
Zaseoci u Janjevu potpuno blokirani snegom
Februar 2012. god (Foto KIM)


Meštani Janjeva KIM radiju su kazali da su ekipe za čišćenje snega, ove godine u Janjevo dolazile samo dva puta, a do zaseoka Okosnice i Golemi las, zbog nepristupačnosti terena, nijednom.

Prema rečima Nikole Brkića iz Janjeva ljudima koji žive u zabitim delovima ovog sela ponestala je hrana, a zbog neočišćenih puteva oni ne mogu da izađu odatle kako bi se snabdeli osnovnim životnim namirnicama.

“Najteža situacija je u Okosnici, tu živi jedna porodica koja se bavi stočarstvom. Imaju oko 300 ovaca i koza i oko dvadesetak krava i konja. Oni su odsečeni od sveta, ponestala im je hrana za životinje. Ukoliko im neko ne pritekne u pomoć i nekom teškom mehanizacijom ne očisti sneg, životinje će im uginuti od gladi”, kaže Brkić.

Brikić kaže da su se za pomoć obratili kriznom štabu opštine Lipljan i Kosovskim bezbednosnim snagama, ali da su od njih dobili samo obećanja.

Meštani Janjeva apeluju na sve koji mogu da im izađu u susret, da pošalju ekipu opremljenu za čišćenje snega kako bi se raščistile ulice do zabitih delova ovog sela.

Janjevo je selo u opštini Lipljan u kome živi mala zajednica kosovskih Hrvata. Pre 1999. godine bilo ih je oko 5000 , a danas ih je ostalo još oko 200.Ostale vesti

Instalacija
U sklopu druge faze izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Kralja Petra I i Knjaza Miloša postavljen je natpis „Volim Kosovsku Mitrovicu“, koji će krasiti sam grad i tako ispratiti aktuelni trend promocije koji je već zastupljen i u brojnim drugim gradovima centralne Srbije.
 • 03.08.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017