Vesti

Za informaciju o ubistvu EULEKS nudi 27.500 evra

EULEKS je ponudio nagradu od 27.500 evra za informaciju koja će dovesti do hapšenja ubice njenog pripadnika Litvanca Audriusa Šenavičiusa.
 • 27.09.2013
 • 22:27 h > 23:04 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1105
Za informaciju o ubistvu EULEKS nudi 27.500 evra
(Foto EULEKS)

Tužioci iz EULEKS-a zajedno sa Policijom Kosova i EULEKS policijom objavili su nagradu u iznosu do 27.500 evra (tri miliona dinara) za informacije koje bi vodile do hapšenja počinioca ili počinilaca ubistva Audriusa Šenavičiusa.

Kako je saopšteno iz EULEKS-a, konferenciji za novinare u Mitrovici prisustvovali su EULEKS-ov tužilac Paskal Persons, tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Endrju Karnej, načelnik Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel i regionalni komandir kosovske policije Nenad Đurić.

EULEKS-ov tužilac Paskal Persons je apelovao na svakog ko ima bilo kakve informacije u vezi sa ubistvom da ih podeli sa policijom. Persons je istakao da je potrebna pomoć građana kako bi rešili ovo ubistvo i da je on odlučan da danonoćno radi kako bi izvršilac ili izvršioci ovog ubistva bili privedeni pravdi.

"Ako ste nešto neobično videli, bez obzira koliko je to malo ili beznačajno po vašem mišljenju, molim vas da to prijavite bilo lokalnoj policiji, bilo EULEKS-u na broj telefona 038 78 65 65. Sve što kažete biće tretirano vrlo poverljivo", rekao je on.

Regionalni komandir kosovske policije Nenad Đurić istakao je da je policija odlučna da radi na rešavanju slučaja ubistva pripadnika EULEKS-a. “Kosovska policija uspostavlja kontrolne punktove i ide od vrata do vrata na području na kojem se zločin dogodio, u cilju ispitivanja da li je iko video nešto što može biti povezano sa zločinom", rekao je Đurić.

Tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Endrju Karnej rekao je da su istražioci iz radnog tela za Mitrovicu pojačani na dan ubistva timom iz jedinice EULEKS-a za istragu organizovanog kriminala.

"Dvadesetoro istražitelja uključeno je sa strane EULEKS-a i svaki dan radimo u tesnoj saradnji sa policijom Kosova. Pratimo više linija ispitivanja. Zadatak istražitelja biće da istraže svaku liniju isptivanja do prirodnog zaključka iste. Međutim, slučaj će biti rešen ovde, među lokalnim stanovništvom", kazao je Karnej.

On je, takođe, apelovao na građane da, ukoliko imaju bilo kakve informacije ili saznanja o ovom krivičnom delu ili ako su možda nešto videli 19. septembra kada je ubijen pripadnik EULEKS-a, pozovu policiju.

Načelnik Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel rekao je da je Specijalno tužilaštvo preuzelo ovu istragu, jer spada u njegovu izričitu nadležnost kao krivično delo izvršeno nad međunarodnim službenikom na Kosovu.

Šenavičius, koji je bio EULEKS-ov carinik, ubijen je u zasedi 19. septembra na putu Kosovska Mitrovica - Raška, u mestu Balaban na severu Kosova, kada je nepoznata osoba iz zasede pucala na dva vozila EULEKS-a koja su se kretala ka prelazu Jarinje.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017