Vesti

Vulin u Leposaviću: 3. novembra “Svesrpski izbori”

“Lokalni izbori raspisani za 3. Novembar su svesrpski izbori na kojima Srbi u pokrajini odlučuju da li su za to da Srbija opstane na ovom području, a Priština nastoji da smanji broj srpskih glasača i onemogući Srbima da glasaju”, rekao je Aleksandar Vulin u Leposaviću.
 • 29.09.2013
 • 23:49 h
 • Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1743
Vulin u Leposaviću: 3. novembra “Svesrpski izbori”
Foto Tanjug

Ministar bez portfelja zadužen za KiM je rekao da je za kosovske lokalne izbore predato oko 40.000 prijava interno raseljenih lica, uz ocenu da se sada pokazuje da je Priština najveća smetnja izlasku Srba na izbore i da ne želi da Srbi glasaju.
 
"Mi jesmo u pravu što izlazimo na izbore. Da nismo, Priština bi to itekako pozdravila i dočekala sa obe ruke. Priština je i ovim dokazala da želi zemlju a ne ljude. Ona ne želi da Srbi glasaju, ona ne želi da oni koji su proterani počnu da se vraćaju. Glasanje interno raseljenih, pogotovo tamo gde više ne žive i gde su Srbi ostali u zaista malom broju jeste naš način da poništimo rezultate etničkog čišćenja", podvukao je Vulin.

"Imamo puno primedbi na Centralnu izbornu komisiju (CIK), u kojoj još uvek nemamo svog predstavnika i očekujemo od međunarodne zajednice da nam omogući ravnopravno predstavljanje naše liste. Nezvanično mogu da kažem da postoji intencija da se smanji mogućnost Srbima da glasaju na ovim izborima,protiv čega ćemo se boriti", kazao je Vulin povodom odbacivanja prijava srpskih glasača i još jednom pozvao Srbe da izađu na predstojeće izbore.

Vulin je rekao da ovo nisu izbori samo za lokalnu samoupravu i da ih država Srbija doživljava kao izbore za Zajednicu srpskih opština(ZSO) koja će se formirati odmah nakon konstiuisanja opština gde su Srbi u većini.

“Ovo je referendum na kome se Srbi na KiM odlučuju za vrlo jednostavno pitanje – da li ste za to da država Srbija ostane i opstane i da imate neprekinute i od celog sveta prihvaćene i priznate veze sa državom Srbijom ili niste. Glasate za srpsku ili ne glasate za srpsku, to je jedino pitanje na ovim izborima”, rekao je Vulin.

Vulin je danas u Leposaviću prisustvovao potpisivanju ugovora sa predsednicima 14 opština sa KiM o raspodeli pokretnih sredstava za razvoj poljoprivrede u pokrajini.

U pitanju su sredstva Direkcije za imovinu Vlade Republike Srbije koja do sada država nije na adekvatan način koristila. Vrednost donacije koja je podeljena kako Srbima na severu KiM , tako i Srbima koji žive južno od Ibra je 13,5 miliona dinara.

Grad Novi Sad organizovao je prevoz opreme i pružio logističku podršku.

Gradonačelnik Novog Sada i predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke Novi Sad Miloš Vučević rekao je da su članovi delegacije Novog Sada svoj boravak u pokrajini iskoristili da obiđu nekoliko opština i pozovu Srbe da masovno izađu na izbore 3.novembra. On je istakao da je veoma bitno da Srbi pobede u što vise opština na teritoriji Kosova i Metohije.
Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018