Vesti

Vulin: Srpske institucije će opstati

Budući šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da će srpske institucije u Pokrajini opstati, a da su jedine paralelne strukture one koje finansira Priština.
 • 02.08.2012
 • 20:27 h > 20:58 h
 • Beta
 • komentara:
 • pregleda: 928
Vulin: Srpske institucije će opstati
Aleksandar Vulin (Foto RTS)

"Na Kosovu postoje paralelne institucije, ali se one finansiraju iz Prištine, a ne iz Beograda. Za nas postoje samo legalne srpske institucije i one neće biti ukinute", rekao je Vulin u intervjuu za nedeljnik "Vreme".

Po njegovim rečima, na Kosovu neće biti ukinuta nijedna opština, a sva rešenja biće u skladu sa zakonima Srbije.

Na konstataciju da uticajne zapadne države traže od Beograda ukidanje institucija Srbije na Kosovu, Vulin je kazao da ne može protiv Ustava koji jasno definiše Kosovo i Metohiju kao deo države.

"Nisam ni rekao da će to biti lako. Nije prijatno. Ali, to je jedino moguće. Ne mogu ja da promenim Ustav. Ustav i zakoni obavezuju da se izbori organizuju na teritoriji čitave Srbije. Jasno piše da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije i da iz takvog položaja slede obaveze svih državnih organa", naveo je Vulin.

On je izrazio uverenje da će za takav stav imati razumevanja u Briselu, Vašingtonu i Moskvi.

"Postoje stvari o kojima ne možete da pregovarate. Među njih spadaju i legalne institucije Republike Srbije na Kosovu, pre svega opštine, organi raznih ministarstava Srbije koji tamo funkcionišu", rekao je Vulin i kazao da tu spadaju i sudovi.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017