Vesti

Vulin: Spremni smo za dijalog

Aleksandar Vulin kaže da će razgovori o KiM biti tehnički, a ne politički i da u njima treba da bude reči o elektroenergetskoj situaciji i telekomunikacijama.
 • 02.10.2012
 • 18:42 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1671
Vulin: Spremni smo za dijalog
Aleksandar Vulin (Foto KIM)

Direktor vladine Kancelarije za KiM je naglasio da se Srbija ne odriče Kosova i Metohije, da je protiv svakog nasilja u pokrajini i da je spremna za razgovore o Kosovu i Metohiji.

On je, gostujući na TV Pink, istakao da se za razgovore o Kosovu i Metohiji čeka druga strana, "jer su pregovori dvosmerna ulica".

Vulin je rekao da sadašnja vlada, za razliku od prethodne, ima dobru komunikaciju sa Srbima na Kosovu i da se sa njima redovno dogovara i usaglašava.

"Neće biti pregovora, ni platforme ako Srbi sa Kosova ne kažu šta o tome misle", najavio je on.

Vulin, koji je juče boravio na Kosovu i Metohiji, rekao je da Srbi žive pakleno teško, da njihove teškoće nisu samo ekonomske, da je suštinska teškoća nasilje u pokrajini, a da je najveći problem bezbednost.

On je istakao da se Srbija trudi da reši probleme ekonomije, dokumenata, dece koja idu u školu, njihovog prevoza, snabdevanja strujom na severu Kosova tokom predstojeće zime.

Vulin je kazao da "ne postoji ni nelegalni ni legalni prelazi na prostoru Kosova i Metohije, postoji naša pokrajina koja je pod privremenom upravom međunarodne zajednice po Rezoluciji 1244".

On je istakao da je PDV na Kosovu i Metohiji ukinut odlukom vlade, a ne odlukom Srba koji traže da se vrate u okvir PDV-a, da plaćaju carine, poreze i struju, ali da budu u svojoj državi i da je on za to da se ponovo uvede PDV.

Vulin je rekao da se kosovski dodatak redovno isplaćuje svima koji rade u javnim preduzećima na Kosovu i Metohiji, ali da je u toj oblasti nužna reforma.

"Kosovski dodatak trebalo bi isplaćivati ne samo onima koji rade u tim institucijama, već svima koji žive na prostoru Kosova i Metohije", kazao je on.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018