Vesti

Vulin posetio meštane sela Suvi Do i Suvo Grlo

”Pregovaraćemo hiljadu godina, ali nećemo dozvoliti da se ponovi nasilje nad Srbima”, poručio direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandar Vulin tokom posete selima Suvi Do i Suvo Grlo na severu Kosova.
 • 05.04.2013
 • 03:29 h
 • TV Most
 • komentara:
 • pregleda: 2599
Vulin posetio meštane sela Suvi Do i Suvo Grlo
Aleksandar Vulin u Suvom Grlu (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM obišao je selo Suvi Do gde je meštanima rekao da ni za Srbiju ni za Srbe na Kosovu nije prihvatljivo da se menja nacionalna struktura stanovništva.

“Nije nikakav problem da se u svoje kuće vrate oni koji su tu živeli, naići će na dobrodošlicu. Mi to tražimo za Srbe pa kako bismo mogli da to uskratimo Albancima koji su se raselili”, rekao je on i dodao da je „potpuno neprihvatljivo menjaje etničke strukture i doveđenje ljudi koji tu nisu nikada živeli, što rade vlasti u Prištini”.

On je meštane Suvog Dola obavestio da je predloženo „da se formira mešovita komisija koju će činiti UNMIK, UNHCR, predstavnici lokalne samouprave i predstavnici albanske zajednice iz sela, koji će odlučivati ko može a ko ne može da se naseli jer oni znaju ko je u selu živeo pre 1999. godine.

On je obišao i selo Suvo Grlo u Opštini Istok gde je obećao da će kosovski dodatak biti drugačije raspoređen.

„Nije pravedno da samo oni koji rade dobijaju kosovski dodatak već treba da bude isplaćivan i onima koji nigde ne rade ili rade kod privatnika jer to nije ekonomska kategorija već je to zahvalnost države Srbije zato što živite na najtežem području u Republici“, rekao je Vulin.

Pre odlaska u Suvi Do i Suvo Grlo Aleksandar Vulin je posetio Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici gde je kazao da neće biti otpuštanja radnika i da će isplata zarada biti redovnija.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin na Kosovo je doputovao u četvrtak, a svoju posetu započeo je otvaranjem aneksa Osnovne škole "Leposavić" u Leposaviću. On je istog dana na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici prisustvovao svečanom uručivanju stipendija za oko 60 najuspešnijih studenata visokoškolskih ustanova na Kosovu. Održao je i sastanak sa predstavnicima četiri opštine sa severa Kosova.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017