Vesti

Vulin: Gora u okviru Zajednice srpskih opština

„Srbija neće nikada prestati da brine o Gorancima“, kazao je Aleksandar Vulin u  u Vraništu na Gori. On je rekao da je na Goru došao da se upozna sa problemima građana koji tu žive. Kazao je da je u Briselu bilo predloga da se pitanje Gore rešava u okviru Zajednice srpskih opština.
 • 06.03.2013
 • 02:40 h > 19:30 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2469
Vulin: Gora u okviru Zajednice srpskih opština
A. Vulin (Foto arhiva KIM)Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, koji je danas stigao u dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji izjavio je da je od rukovodstva opštine Gora dobio podršku da se pitanje ove opštine i njenih građana rešava u okvirima zajednice srpskih opština čije je formiranje predloženo u Briselu.

„Goranci žele da budu tamo gde su oduvek bili, na Gori, koju nisu napuštali ni u težim vremenima“, istakao je Vulin.

On je izrazio zahvalnost Gorancima što su oduvek bili uz svoju državu i da zato Srbija nikada neće prestati da brine o njima.

„Mi smo pitanje Gore i Goranaca izneli i u Briselu ali ne kao problem već kao stav. Zajednica srpskih opština želi da Gora bude njen sastavni deo a to želi i Gora“, kazao je Vulin danas tokom posete.

Građani Gore Vulina su upoznali sa problemima a najveći su, kako su kazali, sve učestaliji pritisci.

Osman Seljmani iz Kruševa kaže da je opstanak Goranaca nemoguć bez Republike Srbije jer 80% njih živi od Srbije.

„Mi smo opredeljeni prema Republici Srbiji ali nas pritiskaju da radimo po planu i programu Kosova. Oko 900 đaka nastavu na Gori pohađa prema nastavnom planu i programu Srbije a par desetina po kosovskom“, kazao je Seljmani.

Direktoru vladine kancelarije za KiM Goranci su se pžalili i na problem zdravstvene zaštite, jer na ovom području ne postoji zdravstvena institucija koja radi u sistemu Republike Srbije i da zbog toga imaju velikih problema sa zdravstvenim osiguranjem pošto to osiguranje kosovski zdravstveni sistem ne priznaje.

Na teritoriji opštine Gora, u oko 19 sela, živi više od devet hiljada Goranaca.

Vulin je prethodno posetio i Prizren gde je izjavio da Srbija na KiM ne traži Republiku Srpsku, već formiranje zajednice koja bi imala kontrolu i uticaj nad sudstvom, policijom i obrazovanjem.

Za sutra su planirani sastanci u Kancelariji za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017