Vesti

Vučić: Želja da Srbi budu svoji na svome

"Ako je neko mislio da danas trebamo da izgovaramo velike i teške reči, moj odgovor je da je danas vreme za blage i mudre reči, za reči koje će nam doneti život i koje će značiti budućnost za Srbe", rekao je danas u Gračanici prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.
 • 01.11.2013
 • 23:22 h > 00:12 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1537

Vučić je u pratnji ministra pravde Nikole Selakovića i ministra bez portfelja Aleksandra Vulina posetio manastir Gračanicu gde ih je dočekao vladika Teodosije. Sa njima je u portu došao veliki broj građana koji se danas okupio na završnom mitingu Građanske inicijative Srpska.

Nakon obilaska crkve, Vučić je poručio da je želja i namera Srbije da Srbi budu svoji na svome, da žive na svojim ognjištima.

"Ja sam danas došao ovde, ne da bih sebi podizao rejting i da bi izigravao heroja i da bi govorio loše reči o Albancima, ja sam danas došao ovde da bih izgovarao reči razuma i prenosio mudre reči koje sam slušao i od vladike Teodosija i od mnogih drugih ljudi. Zato što mi moramo da se borimo za život i moramo da se borimo za budućnost", rekao je Vučić i dodao da Srbe ne deli na one koji žive na severu i jugu.

Vicepremijer Srbije je naglasio da je važno izaći na predsotjeće izbore i formirati Zajednicu Srpskih opština. "Zajednica spskih opština treba da bude zajednica ljudi koji razmišljaju kako bolje da žive, unaprede ekonomiju, kako će bolje da sarađuju i kako će imati bolje infrastrukturne veze, kako će i na koji način da obezbede sigurnost za sebe i svoje građane. To su ključna pitanja", istakao je Vučić i dodao da je njegova želja život u zajednici.

"Mi moramo da živimo sa Albancima zajedno. Ne samo Srbi na Kosovu, mi iz centralne Srbije moramo da živimo sa Albancima zajedno kao sa svima ostalima i nema tu velike filozofije. Onaj ko misli da možemo da se izdvojimo i da budemo sami na pustom ostrvu, taj užasno greši i taj ne govori istinu o našem narodu".

Vladika raško prizrenski Teodosije istakao je da je Gračanica mesto koje obavezuje na ono što su radili srpski preci koji su, kako je rekao, bili mudri da sagrade ali i da sačuvaju ono što je neprolazno i večno kao što je Gračanica.

"Naši predstavncii Vlade Republike Srbije dolaze u manastir koji je živi manastir, koji služi s Bogom neprekidno i mi se ovde molimo Bogu i služimo rodu. Time dajemo svoj doprinos, a naročito da se sačuva Kosovo i Metohija i da ove naše svetinje budu uvek žive. Da nikada, ama baš nikada, ne postanu samo spomenici ili muzeji".

Vučić je prethodno zajedno sa ministrima u Vladi Srbije Nikolom Selakovićem i Aleksandrom Vulinom učestvovao na mitingu koji je organizovala GI Srpska.

Njegovu posetu obezbeđivao je veliki broj pripadnika EULEKS-a i Policije Kosova.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017