Vesti

Vrhovni sud potvrdio presude u slučaju Tisa

Mešovito sudsko veće u Vrhovnom sudu odbilo je sve žalbe podnete u ime sedam osumnjičenih osoba u takozvanom slučaju Tisa, i potvrdilo je sve zatvorske presude.
 • 03.10.2012
 • 00:43 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1383
Vrhovni sud potvrdio presude u slučaju Tisa
Tisa (Foto Kurir)

U saopštenju koje je iz EULEKS-a dostavljeno KIM radiju navodi se da je veće izmenilo, po službenoj dužnosti prvostepenu presudu u vezi sa pravnom klasifikacijom krivičnog dela, ali da je presudilo da optuženi ostanu osuđeni na kazne zatvora u istoj meri, proglašene od strane Okružnog suda u Prištini.

Prvostepeni sud dopunio je prvostepenu odluku na sledeći način: Avni Hajdari, Špejtim Ademaj, Ismail Krapi i Šaip Seljmani proglašeni su krivim za krivično delo organizovanog kriminala paralelno sa krivičnim delom krijumčarenje emigranata. Fatmir Pajaziti, Džemajl Haljiljaji Bljerim Ademiaj proglašeni su krivim za krivično delo krijumčarenja emigranata. Svi optuženi su proglašeni krivim, imajući u vidu njihovu ulogu u tragičnoj smrti petnaest ljudi koji su se udavili u reci Tisi, između Srbije i Mađarske, oktobra 2009. godine.

Okružni sud u Prištini osudio je Avni Hajdarija na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 19 godina, i na novčanu kaznu u iznosu od 250.000 evra. Špetim Ademaj je osuđen na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina i novčanu kaznu u iznosu od 200.000 evra. Fatmir Pajaziti je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina,a Džemajl Haljiljaj je osuđen na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od dve godine. Ismail Krapi i Šaip Seljmani su osuđeni na po osam godina zatvora. Bljerim Ademaj je osuđen na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018