Vesti
Vreme

Moguće poplave na centralnom Kosovu, Odeljenje javnih službi spremno

U protekla 24 sata na Kosovu je palo 47 litara kiše po metru kvadratnom, što znači da su poplave neizbežne kazao je za RTV Kim profesor meteorologije na Univerzitetu u Prištini Sulj Tahirsuljaj. Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković ističe da ekipe kontrolišu situaciju na terenu, te da je za sada sve pod kontrolom.
Moguće poplave na centralnom Kosovu, Odeljenje javnih službi spremno
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Na centralnom Kosovu kiša već dva dana pada neprestano, a slične vremenske prilike zadržaće se do 20. januara, kazao je Sulj Tahirsuljaj.

„U protekla 24 časa palo je 47 litara kiše po metru kvadratnom, što znači da su poplave neizbežne i štete će biti prisutne, jer korita reka su neočišćena, ne održavaju se“, ističe Tahirsuljaj, dodajući da je na Kosovu 99 odsto bujičnih reka, te da s toga dolazi do izlivanja.

On napominje da će doći do kratkotrajnog prestanka kiše do kraja dana, koju će zameniti sneg.

„Minimalne temperature će se kretati od minus 4 do 0 stepeni, dok će maksimalna ići do 3-4 stepena u toku dana. Situacija je takva i ljudski faktor na to ne može uticati. U planinskim predelima nivo snežnih padavina biće oko 30-40 centimetara, u brdskim predelima do 10, dok će u ravnicama visina snega biti do 5-6 centimetra. Međutim, sneg se neće dugo zadržati“, rekao je Tahirsuljaj.

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković kazao je da su ekipe na terenu i da redovno prate situaciju.

„Javne službe su spremne i već obilaze teren i kontrolišu situaciji na mestima gde je ranije dolazilo do problema. Za sada je sve pod kontrolom, jedini problem prave zapušene kanalizacione šahte, jer ljudi spajaju kišne i fekalne vode, pa usled većih padavina kanalizaciona cev sporije vuče“, kazao je Trajković.

Ranijih godina dolazilo je do izlivanja reka na centralnom Kosovu, pa je više mesta pretrpelo ogromnu materijalnu štetu. Kao najkritičnija sela Trajković izdvaja Lepinu, Dobrotin i Laplje Selo, u blizini škole Miladin Mitić. Međutim, poplavam u skorijoj prošlosti pogođena su i mesta poput Ugljara, Radeva, Prilužja, Čaglavice, ali i druga.

Više detalja o vremenskoj prognozi za 8. januar u većim mestima na Kosovu pogledajte u prezentaciji:

 Ostale vesti

Sunčano i relativno toplo
U Prištini i okolini će preovladavati sunčano vreme sa najvišom dnevnom temperaturom od oko 13 stepeni.
  • 26.10.2021
Smena sunca i oblaka

Na Kosovu će poslednje nedelje oktobra preovladavati delimično promenljivo vreme.

  • 25.10.2021
Mestimično oblačno, do 16 stepeni

Na Kosovu drugog dana vikenda preovladavaće mestimično oblačno vreme.

  • 24.10.2021
Pacijent iz Leposavića preminuo od posledica kovida-19
U srpskim sredinama je od posledica kovida 19 preminulo lice iz Leposavića, a 65 je novoobolelih, podaci su Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica.
  • 23.10.2021
Oblačno i kišovito
Danas nas očekuje oblačno vreme sa kišom, najavljuju meteorolozi Hidrometeorološkog instituta Kosova.
  • 23.10.2021
Umereno oblačno, do 19 stepeni
Poslednjeg radnog dana u većini krajeva na Kosovu biće umereno oblačno vreme, sa povremenim sunčanim intervalima.
  • 22.10.2021