Vesti
Vreme

Moguće poplave na centralnom Kosovu, Odeljenje javnih službi spremno

U protekla 24 sata na Kosovu je palo 47 litara kiše po metru kvadratnom, što znači da su poplave neizbežne kazao je za RTV Kim profesor meteorologije na Univerzitetu u Prištini Sulj Tahirsuljaj. Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković ističe da ekipe kontrolišu situaciju na terenu, te da je za sada sve pod kontrolom.
Moguće poplave na centralnom Kosovu, Odeljenje javnih službi spremno
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Na centralnom Kosovu kiša već dva dana pada neprestano, a slične vremenske prilike zadržaće se do 20. januara, kazao je Sulj Tahirsuljaj.

„U protekla 24 časa palo je 47 litara kiše po metru kvadratnom, što znači da su poplave neizbežne i štete će biti prisutne, jer korita reka su neočišćena, ne održavaju se“, ističe Tahirsuljaj, dodajući da je na Kosovu 99 odsto bujičnih reka, te da s toga dolazi do izlivanja.

On napominje da će doći do kratkotrajnog prestanka kiše do kraja dana, koju će zameniti sneg.

„Minimalne temperature će se kretati od minus 4 do 0 stepeni, dok će maksimalna ići do 3-4 stepena u toku dana. Situacija je takva i ljudski faktor na to ne može uticati. U planinskim predelima nivo snežnih padavina biće oko 30-40 centimetara, u brdskim predelima do 10, dok će u ravnicama visina snega biti do 5-6 centimetra. Međutim, sneg se neće dugo zadržati“, rekao je Tahirsuljaj.

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković kazao je da su ekipe na terenu i da redovno prate situaciju.

„Javne službe su spremne i već obilaze teren i kontrolišu situaciji na mestima gde je ranije dolazilo do problema. Za sada je sve pod kontrolom, jedini problem prave zapušene kanalizacione šahte, jer ljudi spajaju kišne i fekalne vode, pa usled većih padavina kanalizaciona cev sporije vuče“, kazao je Trajković.

Ranijih godina dolazilo je do izlivanja reka na centralnom Kosovu, pa je više mesta pretrpelo ogromnu materijalnu štetu. Kao najkritičnija sela Trajković izdvaja Lepinu, Dobrotin i Laplje Selo, u blizini škole Miladin Mitić. Međutim, poplavam u skorijoj prošlosti pogođena su i mesta poput Ugljara, Radeva, Prilužja, Čaglavice, ali i druga.

Više detalja o vremenskoj prognozi za 8. januar u većim mestima na Kosovu pogledajte u prezentaciji:

 Ostale vesti

Mestimično oblačno
Na Kosovu će prema podacima Hidrometerološkog zavoda preovladavti mestimično oblačno vreme, sa sunčanim intervalima.
  • 20.01.2021
Mestimično oblačno i suvo vreme
Prema prognozi Hidrometerološkog zavoda na Kosovu će danas preovladavati oblačno i suvo vreme. Jutro sa mrazem i maglom u planinskim predelima.
  • 19.01.2021
Veoma hladno vreme
Danas će na Kosovu preovladavati veoma hladno vreme. Maksimalna dnevna temperatura neće prelaziti u plus.
  • 18.01.2021
Pretežno oblačno, temperatura do -2
Prema podacima Hidrometerološkog zavoda, na Kosovu će danas preovladavati pretežno oblačno vreme, u pojedinim mestima sa slabim snežnim padavinama.
  • 17.01.2021
Umereno oblačno i uglavnom suvo
Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Kosova danas se očekuje pretežno oblačno i uglavnom suvo vreme. Najviša dnevna tempetraura neće prelaziti nulu.  
  • 15.01.2021
Oblačno i hladno, ponegde sa slabim snegom
Nakon jutarnjeg mraza, Kosovu se prognozira oblačno i hladno vreme uz pojavu susnežice u drugom delu dana. Najviša dnevna temperatura do 2 stepena.
  • 14.01.2021