Vesti
Vreme

Meteorolozi: Narednih dana sneg i kiša

Obilne kiše prouzrokovale su poplave u pojedinim delovima Kosova u kojima je došlo do izlivanja reka. Hidrometeorološki zavod najavljuje da će kiša i sneg padati i narednih dana što dodatno može pogoršati situaciju.
Meteorolozi: Narednih dana sneg i kiša
Poplava u Kuzminu (Foto Jovana Cvetković)

Usled obilnih padavina u Metohiji ali i drugim mestima došlo je do porasta nivoa reka, što je izazvalo poplave u pojedinim područjima.

„Najteža situacija je na Belom Drimu, Drenici i na Ibru, gde je nivo dostigao maksimalne kvote i poplavljena su okolna područja. Problematični su i potoci koji teku sa najviših planinskih predela i koji su nabujali zbog topljenja snega", navode iz kosovskog Hidrometeorološkog zavoda.

Napominju da trenutno reke u ravničarskim predelima beleže blagi porast, dok je nakon prestanka padavima u većini ostalih primećen trend blagog opadanja nivoa vode.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, očekuje se da će narednih dana kiša padati u većini mesta na Kosovu, a najviše u Metohiji što će dodatno pogoršati situaciju, posebno zbog visokih temperatura za ovo doba godine koje utiču na brzo topljenje snega.

Nakon obilne kiše koja je padala prethodnih dana više domaćinstava u Kuzminu u opštini Kosovo Polje je poplavljeno usled izlivanja reke Drenice, a vatrogasci su noćas evakuisali nekoliko porodica. Dok je u selu Plemetina kod Obilića nabujala reka Sitnica poplavila dvorišta i oranice.


SITUATA E FUNDIT ME VËRSHIMET

Ashtu siç jeni të informuar, situata Hidrometeorologjike në Kosovë, gjatë këtyre ditëve...

Posted by Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës on Субота, 09. јануар 2021.Ostale vesti

Povremeno kiša i pljuskovi
Uz sunčane intervale, poslednjeg majskog dana možemo očekivati pljuskove i grmljavinu, a ponegde i grad.
  • 31.05.2023
Nestabilno i toplo
Nakon noći sa malo oblaka, osvanulo je delimično sunčano jutro. Trenutna verovatnoća za padavine iznosi oko 60 odsto, a biće veća u drugom delu dana. 
  • 30.05.2023
Smena sunca i oblaka

Na centralnom Kosovu vreme će tokom dana biti pretežno oblačno sa dužim sunčanim intervalima.

  • 29.05.2023
Oblačno, mestimično sa kišom

Drugog dana vikenda na centralnom Kosovu vreme će biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima.

  • 28.05.2023
Vreme promenljivo, mogući pljuskovi
Za subotu se predviđa učestalo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, mogući su lokalni pljuskovi, praćeni udarima groma i gradom.
  • 27.05.2023
Oblačno, nestabilno i narednih dana
Osvanuo je oblačan petak u Prištini i okolini. Najviša dnevna temperatura do 21 stepen, tokom popodneva će biti mogućnosti za grmljavinu praćenu kišom i gradom. Nestabilno vreme će se zadržati i u narednom periodu.
  • 26.05.2023