Vesti
Vreme

Kakva nas zima čeka i da li će biti snega?

Prema prognozi profesora meteorologije na Univerzitetu u Prištini Sulja Tahirsuljaja očekuje nas toplija zima u odnosu na prošlu, međutim neće izostati sneg i mrazevi. Meštani Gračanice i okolnih mesta spremni dočekuju hladnije dane.
Kakva nas zima čeka i da li će biti snega?
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Vremenska prognoza može biti precizna za tri dana, „jer nakon toga opada procenat tačnosti usled menjanja meteoroloških elemenata i pojava“, tvrdi profesor meteorologije na Univerzitetu u Prištini Sulj Tahirsuljaj.

Pomoću empiričkih metoda može se predvideti prognoza za duži period, ali tu može doći i do odstupanja, tvrdi Tahiruljaj i ističe da će zima koja sledi biti toplija u odnosu na prošlu.

„Svi meterološki elementi i pojave kreću se po višegodišnjim srednjim vrednostima, ali ova zima će biti toplija nego prošle godine za 1.5 stepena. Biće snega i mrazeva. Za turizam u planinskim predelima, kao što je Brezovica, ova zima je dobrodošla, biće skijanja i to je naše bogatstvo“, rekao je Tahirsuljaj.

U narednim danima će preovladavati promenljivo vreme, sa sunčanim i kišnim intervalima, ističe Tahirsuljaj.

„Te padavine neće biti obilne, ali će ta kiša pogodovati poljoprivrednim usevima, biće dobra i za snabdevanje rezervoara sa vodom. Biće pljuskova koji neće dugo trajati, neće doći do vandrednih situacija. Minimalne temperature će biti ispod nule, pogotovo u planinskim predelima i na ravnicama, dok će maksimalne dnevne biti od 6 do 12 stepeni Celzijusa u većini dana tokom sledeće nedelje, što je sasvim normalno za ovaj period godine, jer polako dolazi zima“, kazao je Tahirsuljaj.

Meštani Gračnice i okolnih mesta spremni dočekuju zimu. Ogrev je kažu odavno obezbeđen, priželjkuju još samo snežni pokrivač.

„Očekujemo padavine, tako da smo morali da se pripremimo. Volela bih malo više snega ove godine“, rekla je Slavica Popović.

„Bolje je da bude snega, inače od ovakvog vremena nemamo ništa. Od snega ćemo bar biti snabdeveni vodom“, kazao je Nezir Hadžoli.

„Sve je spremno, samo čekamo da zima dođe. Volim da zima bude sunčana i lepa, a da za Novu godinu padne sneg“, jasan je Mića Popović.

Kalendarski, zima počinje 21. decembra, a najniža temepratura na Kosovu izmerena je 1963. godine u Gnjilanu, kada je živa na termometru pokazala -32,4 stepena.

Od 15. novembra vozači na Kosovu su u obavezi da svoja motorna vozila prilagode zimskim uslovima na putu i opreme ih neophodnom zimskom opremom. Kazne za nesavesne vozače kreću se 40 evra za fizička, do 150 evra za pravna lica.

 Ostale vesti

Smena sunca i oblaka, do 7 stepeni
Na Kosovu će nakon jutarnjeg mraza i magle, tokom dana preovladavati pretežno oblačno vreme sa dužim sunčanim intervalima. 
  • 02.12.2020
Pretežno sunčano, bez kiše i snega
Na Kosovu će prema podacima Hidrometerološkog zavoda preovladavati pretežno sunčano i malo svežije vreme, bez kiše i snega.
  • 01.12.2020
Mestimično oblačno sa mogućim snegom
Na Kosovu će preovladavati mestimično oblačno vreme sa mogućim snegom u planinskim predelima.
  • 30.11.2020
Mestimično oblačno sa mogućom kišom
Na Kosovu će preovladavati mestimično oblačno vreme. Temperatura do 7 stepeni.
  • 29.11.2020
Pretežno sunčano, temperatura do 8 stepeni
Nakon jutra sa maglom, na Kosovu će danas preovladavati pretežno sunčano vreme.
  • 26.11.2020
Jutro hladno, tokom dana pretežno sunčano
Nakon hladnog i maglovitog jutra na Kosovu se tokom dana prognozira pretežno sunčano vreme. Maksimalna dnevna temperatura iznosiće 10 stepeni. 
  • 23.11.2020