Vesti
Vreme

Kako se rashladiti na plus 40?

Toplotni talas koji je stigao iz Afrike prouzrokovao je visoke temperature i na Kosovu. Poslednjih dana beleži se i rekordnih 40 u pojedinim delovima. Meštani Gračanice se uglavnom rashlađuju u „debeloj hladovini“ ili na lokalnom bazenu. Za more je, kažu, potrebno „uslova“. Ipak, najveću temperaturu osećaju oni koji rade za roštiljem, a ne prija ni hroničnim bolesnicima.
Kako se rashladiti na plus 40?
Ilustracija (Buzz Feed news)

"Šešir glavu čuva"
Onima koji moraju napolje po vrelini savetuje se da zaštite glavu šerširom i piju dosta tečnosti kako ne bi došlo do sunčanice. Ukoliko oste simptome toplotnog udara kao što su glavobolja, povišena telesna temperatura, mučnina i nagon za povraćanjem treba se hitno obratiti lekaru.

Poslednjih nekoliko dana najviša temperatura kretala se od 35 do 40 stepeni, a vrućina se oseća i poslednjeg radnog dana. Stručnjaci savetuju da se izbegava izlaganje suncu u periodu od 9 časova ujutru do 5 popodne. Posebno onima koji pate od hroničnih bolesti.

„Rehidratacija je neophodna u ovim danima. Što više tečnosti, vrlo je bitno da naglasimo da trebamo koristiti samo čistu običnu vodu, a nikako gazirane sokove ili alkoholna pića koja će dodatno pojačati žeđ“, kaže za RTV Kim Vladimir Petković koordinator u službi Hitne Pomoći Doma zdravlja Gračanica.

Napominje da u ovim danima visokog rizika posebnu pažnju na svoje zdravlje treba da obrate dijabetičari i pacijenti koji imaju druge hornične bolesti.

„Redovna terapija i adekvatna ishrana prilagođena ovim vremenskim uslovima je obavezna. Trebalo bi izbegavati masnu i jaku hranu. Bazirati ishranu na što više voća i povrća“, rekao je on.

Pored roštilja i do 60 stepeni

Međutim, građani, bar oni zdravi se i ne pridržavaju saveta lekara kada je hrana u pitanju. U čuvenoj ćevabdžinici „Skalinada“ u Gračanici svakodnevne su gužve.

„Mislim da ljudima ne smeta da na visokim temperaturama jedu kaloričnu hranu. S obzirom da ima posla, izgleda da ne smeta. Kad je čovek gladan zaboravi na kalorije“, kaže nam vlasnik ćevabdžinice Arben Hodža.

U ovom objektu je temperatura posebno visoka, naročito za roštiljem.

„Pored roštilja temperatura je oko 60 stepeni, a u objektu 25, tamo imamo termometar koji meri. Navikne se čovek na roštilj. Ja radim 31 ili 32 godine. Počeo sam sa 10, ili 12 godina. Ima i gorih poslova od ovog verovatno, kaže Arben.

Na pitanje – „kako se rashlađuje“, Arben odgovara: „Trenutno nikako, pravimo promaju. Promaja je jedini sistem rashlađivanja. Sve je stvar navike, u suštini. Nije mi prvi put. Jeste da je toplo i da je pored roštilja veća temperatura nego što je spolja, ali toplo mi je ispred a pozadi je prijatno kada je velika temperaturna razlika“, kaže vredni i nasmejani Arben.

Može i ispod krošnje drveta

Nešto dalje od ovog objekta, u prijatnoj hladovini ispod krošnje oraha zatekli smo veselu družinu koja se rashlađuje uz pivo i sokove.

„Ovde je nekih 15 stepeni manje. Mada je užeglo napolju. Počinje žetva, jul je mesec. Nego, žalosno je što iz dana u dan vide klimatske promene gore. Ranije kada je neko pitao meteoropate ja sam se čudio, ali to postoji, takva boljka. Meni ne smeta. Rashlađujemo se u hladovini ovde ispod oraha, lepo pirka“, kaže Novica Filipović.

Na pitanje –„kako se još rashlađuje?“, Novica odgovara uz smeh: „Uz neki sladoled i degustiramo nekad pivo, da li je „Zaječarsko“ bolje ili „Nikšičko““, kaže Novica.

Duhovit je i njegov prijatelj Vlada Stanojković koji na pitanje – „da li negde ide na odmor ovog leta?“, kaže: „Na terasi ću najverovatnije da provedem odmor. Zbog ove korone. Tu imam neke tri papričice koje ću da gledam i tako ću. Može na more, ali treba „uslova“. Na bazen ne idem, idu moja deca. Ja više volim planinu, neku banju“, dodaje Vlada.

„Idemo na bazen, evo večeras ima neka žurka. Tako da mislim da je bolja hladovina na bazenu, nego ovde ispod oraha. Za sada nije ovde velika temperatura ali može da se poveća“, veruje njihov prijatelj Zoran Ristić.

Bez obzira na vrućine, na ulicama Gračanice je vidljiva gužva. Meštani obavljaju svakodnevne aktivnosti.

„Nikako ne podnosim. Smeta mi toplota. Kad ne moram ne izlazim iz kuće ali sad moram na posao“, odgovara Šukrija Emini.

„Super je, ekstra. Prijaju mi vrućine. Vidite da sam raspoložen za razgovor i svaku diskusiju sa vama. Šalim se... malo su nepodnošljive vrućine, ali ja se rashlađujem se uz hladno pivo“, kaže Zoran Petrović.

„Nije baš lako. Smetaju mi visoke temperature ovih dana. A po najavama biće još veće. Kući uključim klimu i tako se rashlađujem“, kaže meštanin susedne Ajvalije.

U Gračanici postoje dva kupališta, bazen „Hacijenda“ i Gračaničko, odnosno Badovčako jezero, gde se poslednjih godina sve više kupača i ribolovaca.

 

 Ostale vesti

Sunčano ali hladno
Danas će preovlađivati sunčano, ali hladno vreme. 
  • 04.12.2021
Kiša i pad temperature
Nakon toplog i vetrovitog jutra, na centralnom Kosovu se tokom dana očekuje kiša praćena padom temperature.
  • 03.12.2021
Sunčano, naoblačenje kasnije tokom dana
Posle podne će doći do osetnijeg naoblačenja, a temeperatura se neće značajno kolebati sve do subote.
  • 02.12.2021
Nakon hladnog jutra, sunčano i toplije
Posle noći sa temperaturama od nekoliko stepeni u minusu, očekuje nas pretežno sunčano i toplije vreme.
  • 01.12.2021
Prvi sneg na centralnom Kosovu
Kiša koja je padala popodne i sinoć je tokom kasne večeri i noći prešla u sneg, pa se poslednjeg jutra u novembru centralno Kosovo zabelelo. Slabe snežne padavine su moguće do podneva kada se očekuje razvedravanje.
  • 30.11.2021
Promenljivo oblačno i hladnije

Kosovo će i tokom ove nedelje biti pod uticajem vazdušnih masa sa niskim atmosferskim pritiskom, pa će  preovladavati oblačno vreme sa pljuskovima, za sredu i četvrtak prognozira se smena sunca i oblaka.

  • 29.11.2021