Vesti
Vreme

Još jedna vruća zima

Svetski savet za klimu je saopštio da globalno zagrevanje ubrzava. Nemačka meteorološka služba (DWD) je juče saopštila da je zima na izmaku 11. zaredom sa neuobičajeno toplim vremenom.
Još jedna vruća zima
Ilustracija (Foto Karl-Josef Hildenbrand dpa)

Svetski savet za klimu je takođe u ponedeljak u Ženevi saopštio da globalno zagrevanje ubrzava i da već promenom životnih okolnosti ugrožava između 3,3 i 3,6 milijardi ljudi.

"Posledice koje uočavamo dobijaju na tempu i razornije su nego što se procenjivalo pre 20 godina", saopštila je radna grupa Saveta.

Klimatske promene onemogućavaju preživljavanje u pojedinim regionima i primoravaju stanovništvo na migraciju, navodi se u izveštaju, uz konstataciju da svetske vlade nisu dovoljno uradila da ublaže najgore pretnje.

Meteorološko proleće počelo je danas, 1. marta, a trajaće do 31. maja.

Prosečna temperatura od 3,3 stepena bila je za 3,1 stepeni iznad referentnog perioda 1961-90. Prema preliminarnim podacima DWD, ova zima je bila za 1,9 stepeni toplija od proseka iz 1991-21. i jedna je od sedfam najtoplijih od početka pouzdanog merenja 1881.

Na zapadu i jugozapadu Nemačke zime praktično nije ni bilo, pokazuju podaci oko 2.000 meteoroloških stanica Službe. Od početka decembra do kraja februara u regionu nije bilo niti jednog ledenog dana.

Najtopliji dan zime u Nemačkoj bio je 4. januara u Rajnfeldenu, na krajnjem jugozapadu. Tada se temperatura popela na 18,2 stepeni.

Sve su svemu, "imali smo još jedan topao najhladniji deo godine," saopštila je DWD.Ostale vesti

Oblačno i hladno
Pred nama je oblačno i hladnije vreme sa povremenim snegom, uz maksimalnu dnevnu temperaturu do dva stepena u Prištini i široj okolini.
  • 29.01.2023
Oblačno uz snežne padavine

Prvog dana vikenda očekuje nas pretežno oblačno vreme, povremeno sa snežnim padavina, saopštavaju kosovski meteorolozi.

  • 28.01.2023
Oblačno i hladno, povremeno provejavanje snega
Poslednji radni dan ove sedmice će obeležeti oblačno i hladno vreme uz povremeni slab sneg.
  • 27.01.2023
Slab sneg povremeno
Tokom prethodne noći zabelela su se pojedina sela u okolini Prištine. Slabih padavina ima i ovoga jutra, a uslova za susnežicu i sneg će biti tokom celog dana.
  • 26.01.2023
Povremeno slab sneg
Pred nama je pretežno oblačna i uglavnom suva sreda. U Prištini i okolini će povremeno promicati slab sneg, uglavnom u popodnevnim i večernjim satima.
  • 25.01.2023
Povremeno kiša
Toplo i vlažno jutro mestimično je kratkotrajno bilo oivičeno zracima sunca. Ipak, tokom dana nas očekuju uglavnom oblaci i padavine, a tokom večeri će biti uslova za susnežicu.
  • 24.01.2023