Vesti
Vreme

Centralno Kosovo pod vodom, poplave zahvatile brojna domaćinstva

Višednevne padavine prouzrokovale su poplave na centralnom Kosovu. Gotovo da nema sela a da nije pod vodom.

Centralno Kosovo pod vodom, poplave zahvatile brojna domaćinstva
Lepina (Foto Kim)

Delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca, Lepine, Skulaneva, Novog Naselja, Starog Gracka, Livađa, Ugljara, Kuzmina od jutros su pod vodom.

U pojedinim mestima voda je prodrla u kuće, letine, štale, oranice. Tokom noći u Skulanevu, meštani su evakuisali stoku i živinu. Slična je situacija i u Lepini i Ugljaru.

Na nekoliko mesta u Gračanici i Lapljem Selu voda izvire iz kanalizacije. Dvorište škole "Miladin Mitić" u Lapljem Selu je takođe pod vodom. Bujica je zahvatila i deo u kojem se nalaze stamebene zgrade u ovom selu.

Situacija je posebno teška u selu Kuzmin u opštini Kosovo Polje gde se još pre dva dana izlila Drenica.

Radnici JKP "Ekologija" sa svom svojom mehanizacijom bili su na terenu čitave noći kako bi pomogli u odbrani od poplava, kazao je za RTV Kim izvršni direktor ovog preduzeća Dejan Dimitrijević.

"Mi smo pokušali da budemo od koristi, ali mislim da smo svi zajedno izgubili. Čitavu noć smo bili u Gušterici, Dobrotinu...Pojedine akcije su bile umereno uspešne, druge neuspešne, trudili smo se dali smo sve od sebe, ali bilo je previše vode. Što se tiče prodiranja vode u kuće, najlošije je bilo u Gušterici. Voda je u Gračanici ulazila u dvorišta. Nismo stigli da obiđemo Skulanevo, u Lapljem Selu voda je došla do pragova kuća", kazao je Dimitrijević i dodao da su radnici JKP "Ekologija" i dalje na terenu.

 Ostale vesti

Poboljšanje vremena, ove nedelje toplije
Narednu nedelju će pratiti lepo vreme i relativno bez padavina. Ova meteorološka situacija dolazi kao rezultat jakih vazdušnih masa sa visokim atmosferskim pritiskom. Ujutro se u nizinama prognozira magla, kao posljedica smanjenja minimalnih temperatura (radijacijska magla), dok se tokom dana predviđa povećanje maksimalnih temperatura.
  • 18.10.2021
Oblačno uz povremene sunčane intervale
Na Kosovu će danas preovlađivati oblačno vreme, sa povremenim sunčanim intervalima.
  • 17.10.2021
Hladno i kišovito, popodne prestanak padavina
Na Kosovu će preovladavati oblačno i hladnije vreme sa povremenom kišom, posle podne i uveče očekuje se prestanak padavina.
  • 16.10.2021
Hladno sa kišom
Kišovito i hladno vreme preovladavaće naredna dva dana na Kosovu.
  • 15.10.2021
Oblačno sa temperaturom do 12 stepeni
Prema prognozi meteorologa, na Kosovu će i danas preovladavati pretežno oblačno vreme, uz blagi porast dnevnih temperatura.
  • 14.10.2021
Pretežno oblačno, do 12 stepeni
Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda na Kosovu će u sredu preovladavati pretežno oblačno sa blagim porastom dnevne temperature.
  • 13.10.2021