Vesti

Vilijamson dolazi u Beograd

Šef specijalnog tima EULEKS-a koji istražuje trgovinu ljudskim organima na Kosovu, Klint Vilijamson, dolazi u Beograd, pošto je upoznat sa delom izjava svedoka srpskog tužilaštva o trgovini organima i želi na "licu mesta" da se uveri u priču.
 • 12.09.2012
 • 21:43 h > 21:45 h
 • izvor: Tanjug, Politika
 • komentara:
 • pregleda: 1041
Vilijamson dolazi u Beograd
Klint Vilijamson (Foto moja.rs)

Zaštićeni svedok srpskog tužilaštva za ratne zločine zna imena i prezimena lekara i starešina OVK koji su organizovali ubistva i trgovinu organima u Albaniji krajem devedesetih godina prošlog veka, ali ta imena poznata su samo njemu i tužiocima.

U specijalnoj emisiji Radio-televizije Srbije emitovan je samo deo njegovog iskaza i taj svedok, mladi Albanac koji je pod pretnjom smrću započeo hirurški zahvat nad srpskim mladićem kome je izvađeno srce, danas je "jedan od najsigurnijih ljudi na svetu", rekao je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je u toj emisiji postavio pitanje pred koje sudsko veće bi mogli biti izvedeni organizatori trgovine organima. Čuli smo i da su reakcije u Briselu, gde zaseda istražni tim Evropske unije, veoma uzdržane, navodi "Politika".

Šef tima EU Klint Vilijamson uskoro će doći u Beograd, kako je najavio Vekarić, i biće mu omogućeno da razgovara sa zaštićenim svedokom, piše list "Politika".
"Vilijamson je već obavešten da imamo svedoka koji će i javno reći ono što zna", rekao je Vekarić.

Postoje informacije da je Vilijamson nedavno razgovarao sa prvim ljudima nekoliko evropskih država o programu zaštite svedoka, pa se veruje da i istražni tim EU ima svoje svedoke, a izvesno je da Vilijamson već duže vreme zna za svedoka srpskog tužilaštva, navodi "Politika".

Čini se da najsveobuhvatnije informacije o povezanosti lidera OVK sa trgovinom organima i drugim zločinima organizovanog kriminala ima izvestilac Saveta Evrope Dik Marti.

Očigledno je, međutim, da ima dovoljno dokaza da zločinci budu optuženi, ali se postavlja pitanje kakva će biti pravna tehnika u slučaju organizovane trgovine organima - ko treba da ih optuži i ko može da im sudi, piše "Politika".Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018