Vesti

Vestervele: Neophodna hitna primena sporazuma

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele je nakon sastanka sa Hašimom Tačijem istakao potrebu hitne primene sporazuma iz Brisela. Pre svega raditi na ukidanju paralelnih struktura na severu Kosova.
Vestervele: Neophodna hitna primena sporazuma
Gvido Vestervele i Hašim Tači (Foto KIM)


Nemački diplomata Gvido Vestervele je naglasio da je sporazum istorijski i da očekuje da obe strane pokažu fleksibilnost, strpljenje i mudrost.

„Mislili smo da je težak zadatak, ali je jasno da ovaj proces treba da dovede do ukidanja paralelnih struktura na severu, što je ključni kriterijum koji je proizašao iz sporazuma postigutog 19. aprila. Kosovo treba da pomogne u integraciji ljudi na severu“, kazao je on.

Premijer Kosova Hašim Tači naveo je na konferenciji u Prištini nakon sastanka sa nemačkim diplmatom da je čitav region pobednik zahvaljujući sporazumu o normalizaciji odnosa, a da su najveći pobednici Srbi na severu Kosova.

„Sporazum je od posebnog značaja za Kosovo i Srbiju kako bi se postigli mir i stabilnost. Ovo je sporazum Srbije, Kosova i EU ali je pre svega u korist građana na severu. Biće izazova i teškoća ali će sporazum bit implementiran uz podršku EU i bez nasilja“, istakao je Tači.

Nemački diplomata je kazao da je u stalnom kontaktu sa nemačkim investitorima, kako bi oni nastavili da ulažu u Kosovo. Vestervele se u Prištini sastao i sa ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017