Vesti

Vejvoda: Za Kosovo potražiti modele u evropskoj praksi

Potpredsednik Nemačkog Maršal fonda Ivan Vejvoda veruje da postoji međuprostor u kojem Beograd i Priština mogu postići kompromis bez odricanja od sopstvenih načela i da u rešavanju pitanja Kosova treba iskoristiti primere iz evropske prakse, poput Severne Irske i Južnog Tirola.
 • 03.01.2012
 • 18:26 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1573
Vejvoda: Za Kosovo potražiti modele u evropskoj praksi
Ivan Vejvoda (Foto mc.rs)

U intervjuu agenciji Beta, Vejvoda je rekao da mu se čini da su i u Evropskoj uniji (EU) svi svesni da nije dobro što Srbija nije dobila kandidaturu za članstvo, izrazivši uverenje da je to izvodivo u martu, dok će na datum za početak pregovora Beograd morati još da čeka.

Vejvoda smatra da je kosovsko pitanje "suštastveno evropsko pitanje" i da za njegovo rešenje treba iskoristiti slične primere iz evropske prakse, poput Severne Irske ili Južnog Tirola.

"Tu je potrebno ući u skladište ideja i rešenja koja su upotrebljena u tim slučajevima, i verujem da se u kombinaciji raznih rešenja koja su nalažena na drugim evropskim primerima i ovde može sačiniti paket koji će odgovarati i jednoj i drugoj strani, odnosno biti najmanje rđav", rekao je Vejvoda.

On je ocenio da obe strane mogu da ostanu na svojim načelnim stavovima, odnosno u slučaju Srbije - da ne priznaje Kosovo, a Priština da smatra da je nezavisna, ali da u "međuprostoru može ogromno toga da se učini, ne prejudicirajući te načelne stavove, da se život ljudi normalizuje".

Vejvoda je dodao da se kompromisom na sličan način može rešiti i pitanje predstavljanja Kosova na regionalnim sastancima, koje je, kako je ukazao, "dosta blizu rešenja".

Na pitanje da li je zahtev da se pri predstavljanju Kosova ne spominje Rezolucija 1244 isto što i zahtev za njegovo priznanje, Vejvoda je ponovio da se do nagodbe može doći bez odricanja od načelnog stava.

"Sad vi možete da tumačite prisustvo ili odsustvo brojke 1244 kao nekakvo implicitno priznanje ili ne, ali mislim da je umetnost traženja nagodbe, odnosno kompromisa, da se držite svog načelnog stava, a da popuštajući na nekoj formulaciji ne odustajete zapravo od 1244", rekao je Vejvoda.

Prema njegovim rečima učešće Kosova na regionalnim skupovima veoma je bitno i za Beograd, jer je potrebno da se čuje njegov glas tamo gde se donose odluke.

"Srbija nije bila prisutna na mnogim sastancima, jer je na njima bio i predstavnik Kosova. To nije dobro za ovo društvo, jer glas ove države nije bio prisutan tamo. Prisustvo nekog iz Prištine, ne znači da je to priznavanje nezavisnosti Kosova ako je i naš predstavnik tamo. Pogotovu što je važno čuti glas Srbije, ma kakav sastanak da je u pitanju", ocenio je Vejvoda.

Potpredsednik Nemačkog Maršal fonda ocenjuje da je Srbija hapšenjem braće Veselinović posle sastanka Evropskog saveta 9. decembra pokazala da je ozbiljna u naporima da u martu 2012. dobije status kandidata za ulazak u EU.

"Neki koraci u pravcu (kandidature) već su uccinjeni. Hapšenje braće Veselinović je ozbiljan znak, najpre nama ovde u državi da se nastavlja borba protiv organizovanog kriminala. To je i jak signal samoj Evropi, s obzirom da je to jedan od reformskih uslova da se država uhvati u koštac s tim neželjenim fenomenom", rekao je Vejvoda.

Što se datuma za početak pregovora tiče, Vejvoda je naveo da "preostaje da se u 2012. godini naprave sledeći koraci".

Potpredsednik Fonda sa sedištem u Vašingtonu ocenio je da je vlada Srbije započinjanjem dijaloga sa Prištinom dokazala da želi da reši problem Kosova.

"To (dijalog) je možda jedan od najvažnijih događaja kada je reč o kosovskom izazovu u 2011. i pokazuje ozbiljnost te namere", naveo je Vejvoda.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018