Vejvoda: Za Kosovo potražiti modele u evropskoj praksi

Potpredsednik Nemačkog Maršal fonda Ivan Vejvoda veruje da postoji međuprostor u kojem Beograd i Priština mogu postići kompromis bez odricanja od sopstvenih načela i da u rešavanju pitanja Kosova treba iskoristiti primere iz evropske prakse, poput Severne Irske i Južnog Tirola.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ivan Vejvoda (Foto mc.rs)

U intervjuu agenciji Beta, Vejvoda je rekao da mu se čini da su i u Evropskoj uniji (EU) svi svesni da nije dobro što Srbija nije dobila kandidaturu za članstvo, izrazivši uverenje da je to izvodivo u martu, dok će na datum za početak pregovora Beograd morati još da čeka.

Vejvoda smatra da je kosovsko pitanje "suštastveno evropsko pitanje" i da za njegovo rešenje treba iskoristiti slične primere iz evropske prakse, poput Severne Irske ili Južnog Tirola.

"Tu je potrebno ući u skladište ideja i rešenja koja su upotrebljena u tim slučajevima, i verujem da se u kombinaciji raznih rešenja koja su nalažena na drugim evropskim primerima i ovde može sačiniti paket koji će odgovarati i jednoj i drugoj strani, odnosno biti najmanje rđav", rekao je Vejvoda.

On je ocenio da obe strane mogu da ostanu na svojim načelnim stavovima, odnosno u slučaju Srbije - da ne priznaje Kosovo, a Priština da smatra da je nezavisna, ali da u "međuprostoru može ogromno toga da se učini, ne prejudicirajući te načelne stavove, da se život ljudi normalizuje".

Vejvoda je dodao da se kompromisom na sličan način može rešiti i pitanje predstavljanja Kosova na regionalnim sastancima, koje je, kako je ukazao, "dosta blizu rešenja".

Na pitanje da li je zahtev da se pri predstavljanju Kosova ne spominje Rezolucija 1244 isto što i zahtev za njegovo priznanje, Vejvoda je ponovio da se do nagodbe može doći bez odricanja od načelnog stava.

"Sad vi možete da tumačite prisustvo ili odsustvo brojke 1244 kao nekakvo implicitno priznanje ili ne, ali mislim da je umetnost traženja nagodbe, odnosno kompromisa, da se držite svog načelnog stava, a da popuštajući na nekoj formulaciji ne odustajete zapravo od 1244", rekao je Vejvoda.

Prema njegovim rečima učešće Kosova na regionalnim skupovima veoma je bitno i za Beograd, jer je potrebno da se čuje njegov glas tamo gde se donose odluke.

"Srbija nije bila prisutna na mnogim sastancima, jer je na njima bio i predstavnik Kosova. To nije dobro za ovo društvo, jer glas ove države nije bio prisutan tamo. Prisustvo nekog iz Prištine, ne znači da je to priznavanje nezavisnosti Kosova ako je i naš predstavnik tamo. Pogotovu što je važno čuti glas Srbije, ma kakav sastanak da je u pitanju", ocenio je Vejvoda.

Potpredsednik Nemačkog Maršal fonda ocenjuje da je Srbija hapšenjem braće Veselinović posle sastanka Evropskog saveta 9. decembra pokazala da je ozbiljna u naporima da u martu 2012. dobije status kandidata za ulazak u EU.

"Neki koraci u pravcu (kandidature) već su uccinjeni. Hapšenje braće Veselinović je ozbiljan znak, najpre nama ovde u državi da se nastavlja borba protiv organizovanog kriminala. To je i jak signal samoj Evropi, s obzirom da je to jedan od reformskih uslova da se država uhvati u koštac s tim neželjenim fenomenom", rekao je Vejvoda.

Što se datuma za početak pregovora tiče, Vejvoda je naveo da "preostaje da se u 2012. godini naprave sledeći koraci".

Potpredsednik Fonda sa sedištem u Vašingtonu ocenio je da je vlada Srbije započinjanjem dijaloga sa Prištinom dokazala da želi da reši problem Kosova.

"To (dijalog) je možda jedan od najvažnijih događaja kada je reč o kosovskom izazovu u 2011. i pokazuje ozbiljnost te namere", naveo je Vejvoda.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane