Vesti

Vašington i Brisel pozdravili instrukciju o fusnoti

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik izjavila je da je odluka Vlade Srbije, kojom se reguliše učešće Srbije na skupovima na kojima učestvuje i Kosovo, dokaz rešenosti vlasti u Beogradu da se pronađu načini za napredak u dijalogu.
 • 04.09.2012
 • 19:12 h > 19:16 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1188
Vašington i Brisel pozdravili instrukciju o fusnoti
Foto info-ks.net

"Nadamo se da će ovo biti korak unapred ka učešću predstavnika Vlade Srbije na regionalnim skupovima. Ovo je važan dokaz rešenosti Vlade Srbije da se napreduju u procesu dijaloga i mi to pozdravljamo", rekla je Vorlik novinarima u Kraljevu.

I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je instrukciju Vlade Srbije, navodeći da pred dolazak premijera Ivice Dačića u Brisel ona predstavlja pravu poruku u pravom trenutku.

"Vlada Srbije je ovom odlukom poslala pozitivnu poruku u region i Evropu i pružila svojevrsno uverenje da će i ostali dogovori iz dijaloga Beograda i Prištine biti uskoro primenjeni. Pred dolazak premijera Ivice Dačića u Brisel, to predstavlja pravu poruka u pravom trenutku," ocenio je Kacin, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Pozdravljajući instrukciju Vlade Srbije, Kacin je istakao da se tom odlukom "napokon stvara mogućnost za aktivnu, regionalnu i ekonomsku politiku Srbije".
Vlada Srbije usvojila je u nedelju novu instrukciju o postupanju državnih predstavnika koji ubuduće neće više morati da napuštaju međunarodne skupove na kojima učestvuju i predstavnici Kosova.

Kosovo će na forumima biti asimetrično predstavljeno tako što će u svim pratećim dokumentima stajati fusnota, koja nije obavezna na tabli ispred predstavnika Prištine.

U fusnoti se navodi "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i Metohije i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

Osim table na kojoj je ispisano “Kosovo *” (Kosovo sa zvezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018