Vesti

Van Rompej: Liberalizacija viza kad se ispune uslovi

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej čestitao je Kosovu početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i na postignutim rezultatima u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.
 • 01.07.2013
 • 02:43 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1385
Van Rompej: Liberalizacija viza kad se ispune uslovi
Van Rompej i Tači (Foto KIM)

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u zgradi Vlade Kosova, Van Rompej je naveo da je izuzetno zadovoljan što, kako je kazao, Kosovo posećuje u istorijskom trenutku.

“Kosovo je napravilo veliki korak na putu ka EU. Taj put neće biti lak. Kosovo treba da uloži napore u poboljšanju vladavine prava i borbi protiv korupcije , slobodi i bezbednosti. Razumem želje građana Kosova da putuju bez viza i iznenađen sam radom koji je uložen u ostvarivanju uslova za liberalizaciju viza. Ako nastavite da ispunjavate neophodne uslove vize će uskoro biti ukinute”, poručio je Van Rompej.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je Van Rompeja obavestio o postignutim rezultatima u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, naglašavajući da je taj sporazum dobra poruka celom regionu da dobrosusedski odnosi ubrzavaju proces evropskih integracija.

“Kosovo će sve svoje obaveze ispuniti u rekordnom roku, brzo i efikasno, kako bi što pre ostvarili viznu liberalizaciju. Evropska budućnost  je vizija kosovskih građana, zato radimo sa svima da na Kosovu postoji građansko i političko jedinstvo”, kazao je Tači.

Predsednik Evrpskog saveta Herman Van Rompej se nakon razgovora sa Tačijem sastao sa predsednicom Jahjagom i predsednikom kosovske Skupštine Krasnićijem.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017