Vesti

V. Radosavljević: Sporazum omogućava institucionalnu zaštitu Srba

Najveći problem Srba u Pećkom okrugu je bezbednost, a sporazumom će oni moći institucionalno da se zaštite, ističe načelnica ovog okruga Vinka Radosavljević.
V. Radosavljević: Sporazum omogućava institucionalnu zaštitu Srba
Peć (Foto arhiva KIM)

Radosavljevićeva ističe, u izjavi KIM, radiju da Srbi iz Pećkog okruga podržavaju sporazum i da nemaju alternativu.

„U sporazumu je dobro to što će Srbi moći institucionalno da se osiguraju i da se zaštite, s obzirom da je u Pećkom regionu najveći problem bezbednost. Probaćemo da sporazumom rešimo i problem uzurpirane imovine“, kazala je ona.

Radosavljevićeva ističe da je problem to što sporazumom nisu obuhvaćene sve opštine sa srpskom većinom južno od Ibra, ali navodi da će načelnici okruga raditi na tome da se i one uvrste u Zajednicu srpskih opština.

„Bitno je da će Srbija i dalje finansirati svoje institucije, školstvo zdravstvo, to su obećanja vlade. Dakle, Srbi mogu da budu mirni što se tiče Srbije“, navodi ona.

Dodaje da su izjave o tme da Srbija okreće leđa Srbima sa Kosova, puka propaganda i da su od predsednika  i potpredsednika načelnici okruga dobili uverenja da će „Srbija biti uz svoj narod“.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
  • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
  • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
  • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
  • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
  • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
  • 05.09.2017