Vesti

V. Odalović: Istraga o trgovini organima vodi ka tri adrese

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović ocenio je da put u istrazi trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji vodi ka međunarodnoj zajednici kao i vlastima u Prištini i u Albaniji.
 • 04.03.2012
 • 21:46 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 1028
V. Odalović: Istraga o trgovini organima vodi ka tri adrese
veljko Odalović (Foto KIM)

"Postoje tri karike koje su nezaobilazne u istragama o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i severu Albanije. To su međunarodna zajednica i vlasti u Prištini i u Albaniji", izjavio je Odalović za jagodinsku televiziju Palma plus.

Odalović je rekao da na to upućuju izveštaji, pre svega prepiska između organa Ujedinjenih nacina iz 2003. godine u kojoj su do detalja opisani putevi, imena i način transporta. On je rekao da ta prepiska postoji, da je evidentirana i da niko nije osporio njenu validnost ili verodostojnost.

"Međunarodnoj misiji UN je poverena bezbednost, mir i zaštita svih građana na Kosovu, a dva njena organa (Haški tribunal i UNMIK) se prepisuju o trgovini ljudskim organima, pa se ne može pobeći od njihove odgovornosti", rekao je on.

Prema njegovoj oceni, najodgovornija karika u tom lancu su vlasti u Prištini, koje su bili komandanti regionalnih jedinica OVK, a od 1999. godine najbliži partneri međunarodnim misijama na Kosovu.

"To su premijeri i ministri u raznim Vladama Kosova, od 1999. Do danas. I sve druge strukture vlasti na Kosovu su popunjene ljudima koji su ogrezli u zločine. Ni za koga od njih nije pokrenut postupak utvrđivanja odgovornosti", rekao je Odalović.

Odalović je dodao da odgovornosti ne mogu da budu oslobođene ni vlasti u Albaniji jer su kroz teritoriju te zemlje prolazili svi transporti organa, što su oni tolerisali.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018