Vesti

V. Išinger: Počinje novo poglavlje u istoriji Kosova

“Kosovski parlament je odigrao značajnu ulogu kako bi načela iz Ahtisarijevog plana zaživela u praksi. Stoga, treba čestitati Parlamentu, Vladi, a najviše narodu Kosova”, kazao je juče u kosovskoj Skupštini Volfgang Išinger, bivši član pregovaračke trojke.
 • 11.09.2012
 • 20:53 h > 21:11 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1070
V. Išinger: Počinje novo poglavlje u istoriji Kosova
Volfgang Išinger (Foto Srpske Novine)

“Počinje najnovije poglavlje u istoriji Kosova, kao najmlađoj zemlji u Evropi. Ono neće biti manje izazovno za njegove građane i političke lidere nego prethodno. Posebno obaveza da se obezbedi, da sve etničke grupe na Kosovu mogu zajedno živeti u miru, da se obezbedi da svi oni učestvuju u političkom i društveno-ekonomskom životu zemlje. To i dalje ostaje na dnevnom redu. Postizanje toga neće biti lakše sutra nego što je bilo juče”, kazao je Išinger.

On je istakao da država ne sme i ne može da nametne identitet, već mora da stvori okvir u kojem se može razviti osećaj pripadnosti.

“Država može i mora dopreti do svih svojih građana sa ponudom učešća i uključivanja koja se zasniva na poštovanju njihovog porekla i identiteta. To pogotovo važi za sever Kosova. Kombinacija napornog rada, kreativnosti i realizma je potrebna da bi se ostvarilo ono što predviđa Ustav Kosova u pogledu ovog dela zemlje, da postane domovina svih svojih građana. Već su preduzeti neki važni koraci na kojima može da se nadogradi, neće biti nimalo lako to rešiti, pogotovo pokušaj rešavanja problema silom bio bi nepromišljen”, kazao je Išinger.

Prema njegovim rečima na Kosovo će se i ubudućnosti gledati po tome koliko je ispoštovalo svoju odgovornost za zaštitu srpskih pravoslavnih manastira i drugih kulturnih znamenitosti, jer su te znamenitosti, kako je istakao, deo zajedničke istorije regiona, koje svedoče o tome da je Balkan oduvek bio dom različitih religija, kultura i naroda.

Išinger je ukazao da i dalje treba raditi na vladavini prava i da EULEKS ima nezamenljivu ulogu u tome. Rekao je i da će KFOR nastaviti da igra svoju ulogu u obezbeđivanju sigurnog okruženja, a posebno na severu.

Budućnost Kosova, kako je istakao, leži u rukama EU. Uveren je da će jednoga dana predstavnik Kosova sedeti za stolom u Briselu pokraj predstavnika Srbije i razgovarati o budućnosti EU zajedno sa ostalim članicama unije.Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018