Vesti

Usvojeni zakoni o Prizrenu i Velikoj Hoči

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su Zakone o Prizrenu i Velikoj Hoči, saznaje KIM radio. Srpski poslanici glasali za, pokret Samoopredeljenje napustio sednicu.
 • 20.04.2012
 • 00:59 h > 04:26 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1869
Usvojeni zakoni o Prizrenu i Velikoj Hoči
Prizren i Velika Hoča (Foto KIM)

Više od 60 poslanika glasalo je za usvajanje Zakona o istorijskom centru Prizrena i Zakona o Velikoj Hoči; poslanici Demokratskog saveza Kosova bili su uzdržani, dok su poslanici Samoopredeljenja napustili sednicu.
 
Poslanica Jedinstvene Srpske liste dr Rada Trajković rekla je za KIM radio da je predstavnik Međunarodne civlne Kancelarije Piter Fejt tražio da se svi amandmani koji su u funkciji kršenja zakona povuku, pa su svi amandmani koje su uložili poslanici odbijeni.

 „Mislim da je dobro što smo odlagali usvajanje zakona i što smo dugo odbijali da glasamo. Ipak je međunarodna zajednica imala u vidu težak položaj naše crkve. Zaista mi je drago što su svi srpski poslanici jedinstveno glasali za usvajanje zakona“, kaže Trajkovićeva. 

Piter Fejt pozdravio usvajanje zakona

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt pozdravio je usvajanje Zakona o istorijskom centru Prizrena i Zakona o selu Velikoj Hoči od strane Skupštine Kosova.

U pisanom saopštenju Fejta navodi se da usvajanje ova dva zakona povećava pravni okvir Kosova za zaštitu i očuvanje spomenika i lokaliteta kulturnog nasleđa.

„Prizren i Velika Hoča su vitalni za kulturno i istorijsko nasleđe Kosova. Očuvanje ovog nasleđa je od nacionalnog i internacionalnog značaja. Zakoni omogućavaju harmonični i održivi razvoj istorijskog centra Prizrena i sela Velike Hoče, uz istovremeno obezbeđivanje očuvanja karaktera i lepote ova dva jedinstvena mesta, “ navodi se u pisanoj izjavi.

Kako navodi, usvajanja dva zakona dovodi Kosovo korak bliže ispunjavanju svojih obaveza iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa, i obezbeđuje poštovanje prava i interesa svih zainteresovanih strana.

U okivru Zakona o istorijskom centru Prizrena i Zakona o Velikoj Hoči predviđeno je i osnivanje dva saveta.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017