Vesti

Uroševac: Počinje izgradnja parohijskog doma

Polaganjem kamena temeljca i osveštanjem temelja započeta je izgradnja parohijskog doma u dvorištu crkve Svetog cara Uroša u Uroševcu.
 • 04.04.2013
 • 03:17 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2849
Uroševac: Počinje izgradnja parohijskog doma
Foto Ministarstvo za zajednice i povratak

Kamen temeljac su položili otac Živorad Kojić i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

„Trinaest godina čekam kada ću se vratiti u Uroševac. U dvorištu ove crkve igrala su se i srpska i albanska deca. Zahvaljujem se ministarstvu za zajednice i povratak kao i predsedniku opštine Uroševac, hvala i svim ljudima dobre volje,“ rekao je otac Živorad u svom obraćanju okupljenima.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić istakao je da je izgradnja parohijskog doma simbol duhovnog povratka u grad Uroševac koji, kako je istakao, može biti i signal raseljenima da se vrate u ovaj grad.

„I kao što crkva i džamija mogu biti ovde jedna pored druge tako i Srbi i Albanci mogu u Uroševcu biti jedni pored drugih, zajedno i mirno. Moramo se okrenuti budućnosti i oprostiti ružne stvari iz prošlosti kako bi i na taj način bili bliži normalnim vrednostima društva, poštujući sve naše različitosti ali i dosta toga zajedničkog,“ rekao je Jevtić.

Nakon polaganja kamena temeljca, Jevtić je posetio u Plešini baku Smiljanu Bajčetić kojoj je tom prilikom uručena pomoć u vidu prehambene i higijenske robe.

Jevtić je posetio i povratnička sela Talinovac, Babuš i Babljak.
 
U pogromu 17. marta, crkva u Uroševcu je teško devastirana i oštećena iako su je tada čuvali grčki vojnici KFOR-a.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017