Vesti

UNDP: Ekonomska situacija na Kosovu najveći problem

Prema poslednjim podacima istraživanja UNDP-a građani koji žive na Kosovu najnezadovoljniji su ekonomskom situacijom, kao najveći problem navode nezaposlenost, siromaštvo i korupciju. Napredak je vidljiv u oblasti bezbednosne situacije.
 • 05.11.2012
 • 21:01 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1530
UNDP: Ekonomska situacija na Kosovu najveći problem
Sa predstaljanja izveštaja (Foto KIM)

Projekt menadžer UNDP-a,  Atdhe Hetemi, predstavljajući rezultate najnovijeg istraživanja “Javni puls” u periodu od aprila do oktobra 2012. godine kazao je da većina ispitanika odgovornost za ekonomsku situaciju na Kosovu pripisuje Vladi Kosova, a ne međunarodnim institucijama kao što je to bio slučaj ranije.

Ekonomskom situacijom na Kosovu je nezadovoljno čak 75 % ispitanika.

“Prema istraživanjima nezaposlenost i siromaštvo i dalje ostaju najveći problem građana Kosova. 42 % građana smatra da je nezaposlenost najveći problem, dodatnih 20% kaže da je siromaštvo, a ostalih ispitanika 10% veruje da je porast cene najveći problem građana. Na postavljeno pitanje da li je moguće da dobijete zaposlenje u javnim službama na osnovu stručne spreme, većina ispitanika smatra da je to nemoguće jer se sve zasniva ili na stranačkim linijama, ili porodičnim vezama” , kazao je Hetemi.

Hetemi dodaje da je procenat građana koji smatraju da je korupcija prisutna u raznim institucijama je povećan u odnosu na april 2012. godine. 54% ispitanih građana smatra da je Kosovska elektroenergetska korporacija (KEK) najkorumpiranija institucija na Kosovu, zatim slede zdravstvene usluge i carina.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, Hetemi je kazao da u toj oblasti postoji vidljiv napredak u odnosu na prethodne izveštaje.

“Što se tiče pokazatelja bezbednosti na ulici postoji pozitivan napredak. Osećaj bezbednosti je povećan u odnosu na april kada je iznosio 65% , a u oktobru ove godine ta cifra je povećana na 84%”, kazao je on.

Predstavljeni rezulatati su urađeni na osnovu ankete javnog mnjenja koji obuhvata 1300 građana Kosova starijih od 18 godina.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018