Vesti

Uklonjene barikade u Rudaru

Srbi koji su blokirali put u Rudaru kod Zvečana privremeno su sinoć uklonili barikade i tako omogućili normalan saobraćaj na relaciji Priština - Raška.
 • 01.08.2013
 • 16:27 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1981
Uklonjene barikade u Rudaru
Rudare (Foto Tanjug)

Takva odluka je doneta zbog puštanja iz pritvora Slobodana Repića i očekivanja da takva odluka bude doneta i u slučaju Žarka Veselinovića.

U saopštenju dostavljenom medijima, koje je potpisao predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović upućena je zahvalnost građanima na, kako je navedeno, odgovornom ponašanju i pokazanoj političkoj zrelosti što nisu podlegli provokacijama usmerenim na izazivanje sukoba i veće nestabilnosti.

Navodi se i da će u slučaju da se nastavi praksa neosnovanog hapšenja Srba sa severa Kosova i Metohije, barikade i mirni protesti građana biti nastavljeni.

U saopštenju se izražava zahvalnost predstavnicima UNMIK-a , KFOR-a i EULEKS-a koji su, kako se navodi, svojim angažovanjem na terenu i u kontaktima sa građanima i lokalnim rukovodstvom dali doprinos da se bezbednosna situacija dži pod kontrolom.

Sudsko veće sastavljeno od EULEKS-ovih sudija u Višem sudu Kosovskoj Mitrovici odlučilo je juče da odredi pritvor do 30 dana Žarku Veselinoviću, dok je Slobodan Repić pušten iz policijskog pritvora na slobodu.

Veselinovića i Repića uhapsili su u Rudaru kod Zvečana, na severu Kosova, pripadnici Euleksa i kosovske policije zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju ubistva Dušana Milisavljevića, zamenika direktora Administrativne kancelarije u Kosovskoj Mitrovici decembra prošle godine.

Odmah posle hapšenja Veselinovića i Repića usledile su blokade Srba na magistralnom putu Priština - Raška u Rudaru, a građani koji na njima dežurali zahtevali su da se Repiću i Veselinoviću omogući odbrana sa slobode kako bi deblokirali magistralni put.

U suprotnom najavili su da će radikalizovati blokade puteva na severu Kosova u sve četiri opštine.



Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018