Vesti

Udruženja Srba sa KiM protiv primene sporazuma

Predstavnici nekoliko udruženja Srba sa Kosova i Metohije apelovali su da se odustane od primene sporazuma dogovorenih sa Prištinom.
 • 19.11.2012
 • 22:55 h
 • izvor: Tanjug
 • komentara:
 • pregleda: 1161
Udruženja Srba sa KiM protiv primene sporazuma
(Foto arhiva KIM)

Predstavnici Društva srpsko-slovenske solidarnosti, Narodnog pokreta "Otadžbina" i Udruženja građana Stara Srbija iz Gračanice su na konferenciji za novinare ocenili da su sporazumi koje su potpisali bivši šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović i šefica prištinskog tima Edita Tahiri neustavni i nezakoniti.

Prema njihovom mišljenju, treba sačekati odluku Ustavnog suda, povodom inicijative za ocenu ustavnosti tih sporazuma pred tim sudom.
Predsednik Društva srpsko-slovenske solidarnosti, Vladimir Rakić, je podsetio i na peticiju podnetu nadležnim organima u kojoj se tražilo da se ti sporazumi ponište.

On tvrdi da građani na severu Kosova neće prihvatiti primenu sporazuma, a posebno sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, kao i da se radi na tome da korpus otpora srpskog naroda na tom području oslabi.

Prema njegovim rečima, ima i pokušaja da se prikaže da interesi Srba na severu i južno od Ibra nisu isti.

"Činjenica je da Srbi južno od Ibra imaju malo više problema od nas zato što nemaju slobodu kretanja na način kakvu je mi imamo...nama ne predstavlja problem ukoliko Srbi južno od Ibra uzmu lične karte zato što moraju ili registarske oznake zato što drugačije ne mogu da se kreću...cilj je da se ne integrišu u tamošnje organe vlasti", rekao je Rakić.

Predsednik Narodnog pokreta "Otadžbina", Igor Vojinović, naveo je da se protiv Srba sa severa Kosova vodi kampanja u pojedinim medijima i u tom smislu pomenuo emisiju "Insajder" TV B92.

"Da li ’Patriotska pljačka’ znači da ko god je srpski patriota da je pljačkaš", zapitao je on i dodao da se u Kosovskoj Mitrovici čak spekuliše da je novac za snimanje "Insajdera" stigao od takozvane vlade Kosova.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018