Vesti

U Zočištu obeležena hramovna slava

U manastiru Svetih Vrača Kozme i Damjana u Zočištu svečanom liturgijom, u prisustvu oko tri stotine vernika, obeležena je hramovna slava.
 • 14.11.2012
 • 01:45 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1506
U Zočištu obeležena hramovna slava
Rezanje kolača (Foto Olivera Radić)

Liturgiju je služio iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava Janjić uz sasluženje sveštenoslužitelja. On je, čestitajući slavu igumanu manastira arhimandritu Stefanu i okupljenima, rekao da su Sveti Vrači uteha mnogima koji isceljenja i pomoć traže od Boga.

“Danas smo se okupili u ovoj svetinji da proslavimo svete besrebrenike i čudotvorce Kozmu i Damjana. Njihove Svete mošti se ovde dugo vremena čuvaju i oni su uteha i pomoć svima onima koji dolaze tražeći iscelenja i pomoć od Boga. I zaista velika je moć, veliki podvig, kao što ste čuli u Jevanđelju, ovih božjih ugodnika koji su dobili dar da isceljuju da odgone zle duhove, silom Hrista Spasitelja našeg jedinoga lekara”, kazao je u besedi arhimandrit Sava Janjić.

Liturgiji u manastiru svetih Vlača u Zočištu prisustvovalo je oko tri stotine vernika iz svih krajeva Kosova i Metohije, među kojima je bio i veliki broj dece.

Osvećeni su i prerezani slavski kolači.

Osim manastirskog kolača, na žrtvenik Svetim Vračima kolače su prineli ovogodišnji domaćini slave Radmila Vulićević iz Prištine i Zvonko Radovanović iz Orahovca.

U ime radnika Doma zdravlja Orahovac, koji takođe slave ovaj praznik kao svoju slavu, kolač i žito je prineo Miloš Antić iz Orahovca.

Manastir Svetih Vrača se nalazi u selu Zočište, pet kilometara udaljenom od Orahovca. Manastir i selo 1999. godine su potpuno uništeni. Bratija se sklonila najpre u Prizren, a posle toga u Crnu Reku. Monasi su se u Zočište vratili tek 17. oktobra 2004. godine. Obnovljeni manastir osveštan je 14. jula 2007. godine.

Manastir Zočište posvećen je svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu i u njemu se nalaze mošti ovih svetitelja prema kojima i lokalni Albanci gaje poštovanje i često ga posećuju zbog verovanja u isceljenje bolesti i drugih potreba.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018