Vesti

U susret Vaskrsu, raspored bogosluženja

Pravoslavna crkva i njeni vernici  obeležavaju danas Veliki četvrtak, uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika, jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne Nedelje kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.
 • 02.05.2013
 • 19:42 h > 00:32 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1646
U susret Vaskrsu, raspored bogosluženja
Sa jutrošnje službe u Gračanici (Foto KIM)

Praznovanje u svim hramovima SPC počelo je liturgijom Svetog Vasilija Velikog koja se služi deset puta godišnje, na sve velike pravoslavne praznike. Svetu liturgiju u manastiru Gračanica jutros je služio vladika raško-prizrenski Teodosije. Liturgiji je prisustvovao veliki broj dece. Hristove reči se na Veliki četvrtak, ponavljaju na liturgijama pre pričešća vernika, po uzoru na prvu pričest Hristovu i njegovih apostola.

Praznik je jedan od dana određenih za pričešće vernika.

Pravoslavna crkva sutra obeležava Veliki petak, dan kada je, po verovanju, Isus Hristos odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

Toga dana Isus je i osuđen i razapet na Golgoti, gde je umro.

Na Veliki petak se posti, jede se samo suvi hleb i pije voda. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od velikog četvrtka do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u toku Svete velike sedmice i Vaskrsa u crkvama i manastirima širom Kosova i Metohije biće organizovane službe.  Danas će na Veliki četvrtak u  manastiru Gračanica  u 18 h početi jutrenje Velikog petka sa čitanjem 12 Jevanđelja.

Na Veliki petak u 8h počinju Carski Časovi, u 14 h vladika raško prizrenski Teodosije će u Kosovskoj Mitrovici u hramu Svetog Dimitrija služiti Večernje sa iznošenjem Plaštanice, a u 20h počeće jutrenje Velike subote sa statijama.

Na dan najvećeg hrišćanskog praznika, tačno u ponoć u manastiru Gračanica, biće  služeno Vaskršnje jutrenje. U nastavku će biti služena liturgija Sv. Jovana Zlatoustog.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017