U Rapči sahranjen pesnik Hamid Isljami

Pesnik i književni stvaralac sa Gore, Hamid Isljami (1959 ) sahranjen je danas u rodnoj Rapči. Pesnik Aca Vidić u izjavi za Radio KIM kaže da je Isljami bio jedan od najboljih pesnika svoje generacije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Hamid Isljami (Foto arhiva KIM)

Sahrani u rodnoj Rapči prisustvovalo je stotinak poštovalaca, prijatelja i rođaka Hamida Isljamija od kojih je većina stigla iz raznih krajeva Srbije ali i inostranstva.

Sahrani Isljamija u Rapči prisustvovao je i pesnik Aca Vidić koji u izjavi KIM radiju ističe da Hamidova smrt i prekid njegovog daljeg stvaralaštva, ne samo za Kosovo i Metohiju nego i za celokupnu srpsku i goransku književnost, veliki gubitak i nedostatak koji se ne da lako nadoknaditi.

“Proći će generacije i generacije da bi dostigle takav nivo književnosti kakav je posedovao, kroz svoja dela, Hamid Isljami. On je jedan od najboljih pesnika svoje generacije s obzirom na slojevitost njegovog književnog dela”, kazao je Vidić koji je bio urednik nekoliko Hamidovih knjiga.

“Goranski ali i srpski narod smatraće jednoga dana Hamida Isljamija, usuđujem se na to proroštvo, ključnim pesnikom. On je bio međaš u ovom vremenu u umetničkom i u književnom stvaralaštvu”, dodao je Vidić.
Hamid Isljami  koji je preminuo 02. aprila  u Kruševcu posle teške i duge bolesti  bio je  jedan od  najznačajnih pisaca ovog područja, potpuno posvećen svome zavičaju a pisao je na goranskom narečju i srpskom jeziku.

Teško pogođen sukobima 1999. i dešavanjima nakon toga Hamid Isljami je gotovo prestao da piše, govorio je da je nestalo volje i inspiracije.

Isljami je iza sebe ostavio i deset knjiga: zbirke pesama„Počivalište“ 1990., „Među nas i vo nas“ 1993., „Devojka na konju“ 1995., „Pisma iz Gore“,  „Ogledalo ot kamen“ 1997., „Nibet Gori“ 1997., i „Abdes duše“ 2000. Napisao je bajku „Nebo“, dramu „Jusuf i Džemilja“ 1995., i zbirku priča „Dolapče“.

Hamid Isljami je zastupljen u Antologiji pisaca na lokalnim dijalektima i Antologiji pisaca Kosova i Metohije, a njegove pesme i priče objavljivane su i u časopisima Književna periodika, Jedinstvo, Novi svet, Kopča, Prosvetni pregled, Književna reč, Prosvetna reč, kao i u časopisu Paun.

Književno društvo Kosova i Metohije uputilo je telegaram saučešća porodici Isljami. U njemu se ističe da je preranim odlaskom pesnika Hamida Isljamija - Šoleta ostalo prazno mesto u stvaranju našeg krajnjeg književnog juga.

Hamid Isljami je radio je kao direktor Osnovne škole „19 maj“ u Rapči, na Gori.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane