Vesti

U Evropskom parlamentu rasprava o Srbiji i Kosovu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta raspravljaće o nacrtu dve rezolucije u kojima se izražava snažna podrška evropskim integracijama Srbije i Kosova.
 • 03.12.2012
 • 20:18 h
 • izvor: Tanjug, B92
 • komentara:
 • pregleda: 1176
U Evropskom parlamentu rasprava o Srbiji i Kosovu
Evropski parlament (Foto vest.si)

U nacrtu rezolucije o Srbiji, koju je pripremio izvestilac EP Jelko Kacin, Evropski savet se poziva da što pre odredi datum početka pregovora o pridruživanju pod uslovom da srpske vlasti zadovolje ključne kriterijume i nastave reforme.

Od srpskih vlasti traži se da istraju u reformama i razvoju regionalne saradnje.

U predlogu rezolucije, koja u stvari predstavlja godišnji izveštaj EP o napretku Srbije ka članstvu u EU, srpske vlasti se ohrabruju da nastave borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i da do kraja ispitaju 24 sporne privatizacije na koje je Parlament ranije upozoravao.

"Parlament se nada da će proaktivna uloga prvog potpredsednika vlade (Aleksandra Vučića) na ovom polju biti plodonosna", piše u nacrtu u koji je Tanjug imao uvid.

Ovogodišnji izveštaj sadrži i kritičke tonove, posebno u vezi sa zabranom oktobarske Parade ponosa, položajem medija, i izjavama pojedinih zvaničnika kojima se negiraju ratni zločini iz devedesetih.

Kada je reč o Kosovu, nacrt rezolucije poziva EU da nastavi sa pripremama za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), iako u samoj Uniji ne postoji konsenzus o priznavanju nezavisnosti Kosova.
Evropska komisija je ranije ove godine počela sa izradom Studije o izvodljivosti, uz obrazloženje da eventualno potpisivanje SSP ne bi prejudiciralo status Kosova.

Kao i ranijih godina, pet zemalja EU koje još nisu priznale Kosovo se u nacrtu rezolucije pozivaju da to učine, uz pozivanje na mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostranim proglašenjem nezavisnosti nije prekršeno međunarodno pravo.

U dokumentu koji će se danas naći pred poslanicima se odlučno odbacuje mogućnost podele Kosova, ali se prištinske vlasti pozivaju da "preduzmu dalje korake kako bi se približile srpskoj manjini, naročito na severu i poboljšaju saradnju sa svim kosovskim Srbima."

Istovremeno, EP poziva na demontiranje "paralelnih institucija na severu koje održava država Srbija, a posebno bezbednosnih i pravosudnih organa", dok se za finansiranje škola i bolnica traži da bude transparentno "u skladu sa Ahtisarijevim planom".

U izveštaju se veoma oštro kritikuje nedostatak napretka u izgradnji pravne države i suzbijanju organizovanog kriminala, a konstatuje se i da na Kosovu ne postoji funkcionalan program zaštite svedoka.

"Pozivamo kosovske vlasti da iskažu političku volju i hrabrost da se obračunaju sa korupcijom na visokom nivou", kaže se u nacrtu rezolucije u koji je Tanjug imao uvid.

U oba dokumenta EP pohvaljuje početak političkog dijaloga Beograda i Prištine, a dve strane se pozivaju da na tom putu istraju.

Nakon današnje rasprave, očekuje se da poslanici podnesu amandmane na predložene nacrte, o čemu će se u EP ponovo raspravljati početkom sledeće godine.

Iako rezolucije EP nemaju obavezujuću snagu, očekuje se da Evropski savet, koji će na samitu 13. i 14. decembra razmatrati napredak zemalja Zapadnog Balkana u procesu proširenja, uzme u obzir oba ova dokumenta prilikom donošenja zaključaka.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018