Vesti

U Đakovici srušena srpska kuća

U Đakovici je juče porušena porodična kuća Srbina Zvonka Antića, koji u statusu raseljenog lica sa Kosova i Metohije živi u Budvi duže od 12 godina, saopšteno je iz Saveza udruženja raseljenih iz Crne Gore.
 • 28.11.2011
 • 20:21 h > 20:26 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 779
U Đakovici srušena srpska kuća
Djakovica (Foto KIM)

Kako tvrde, rušenje kuće porodice Antić u nekadašoj Njegoševoj ulici u Đakovici započeto pre desetak dana, tako što su Albanci najpre odneli crep sa krova, a onda, i svu ostalu građu koja je bila upotrebljiva.

“Od kuće su ostale samo zidine, a Zvonko Antić je preko Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori o događaju obavestio Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije u Beogradu i kancelariju UNHCR-a u Podgorici”, navode u ovom udruženju.

Antić je, budući da se ovaj zločin nad njegovom imovinom desio naočigled kosovske policije, najavio tužbu za nadoknadu štete protiv privremenih kosovskih institucija.

U Đakovici je do 1999. godine živelo preko 12 hiljada Srba, a danas srpstvo u ovom gradu čuva pet starica smeštenih u konacima nedavno obnovljene crkve Presvete Bogorodice, koja je preimenovana u manastir.

Udružene raseljenih u Crnoj Gori osudilo rušenje kuće

Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori najoštrije osuđuje čin rušenja kuće porodice Antić u Đakovici.

U ovom Udruženju ocenjuju da je ovo akt kojim se poručuje “da na Kosovu ne važe nikakvi zemaljski zakoni i da Srbi i Crnogorci nemaju pravo na život i zaštitu imovine”.

“Rušenje kuće Antića je i poruka da je Srbima i Crnogorcima zabranjen povratak u Đakovicu”, kaže se u saopštenju saveza udruženja koji je potpisao predsednik Milenko Jovanović.

“Na potezu su UNMIK, KFOR i EULEKS, od kojih očekujemo da će konačno početi da štite i prave žrtve nasilja na Kosovu i Metohiji – Srbe i Crnogorce, ali i njihovu imovinu”, kaže se u saopštenju dostavljenom KIM radiju.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017