U Đakovici protest zbog dolaska raseljenih

Četrdesetak raseljenih Srba iz Đakovice koji sada žive u Beogradu i drugim mestima centralne Srbije organizovano su jutros, na Badnji dan, došli u Đakovicu kako bi prisustvovali službi u crkvi Uspenja presvete Bogorodice. Albanci organizovali protest.

Podeli ovaj članak sa:
  • Crkva u Đakovici (Foto KIM)

Liturgiju u crkvi Uspenja  presvete Bogorodice služili su otac Petar i otac Atanasije iz manastira Visoki Dečani.

Za vreme liturgije pripadnice albanske organizacije “Glas majki” okupile su se ispred kapije manastira i blokirale ulaz, saznaje KIM radio.

Otac Petar iz manastira Visoki Dečani u izjavi za KIM radio je kazao da je policija brzo intervenisala i da su one sklonjene, kako bi autobus sa raseljenim Srbima mogao da prođe.

“Bilo je petnaestak žena, one su legle na ulicu i pokušale da spreče naš prolaz, međutim policija je intervenisala i one su se pomerile. To su verovatno žene koje su nekog izgubile u ratu i njih je sigurno neko organizovao”, rekao je otac Petar.

Prema rečima oca Petra raseljeni Đakovičani planiraju da danas obiđu i manastir Visoke Dečani i grad Peć.

Milorad Gligorijević, jedan od raseljenih Đakovičana KIM radiju je kazao da nije iznenađen protestom Albanki, jer je njihova poruka za raseljene Srbe već odavno jasna.

"Ovo nije prvi put, dolazimo stalno, bilo je i kamenovanja i pucnjave i protesta... poruka je jasna. Straha nije bilo, navikli smo već na to, ali u grupi sa nama su dve žene iz kuće Kuzmanovića, njima je brat kidnapovan, kakav je njihov utisak, šta su one osetile, to samo one znaju", kazao je Gligorijević.

On je dodao da se njegova kuća nalazi na četrdeset metara od crkve, ali da ni ovoga puta nije uspeo da obiđe i vidi kuću u kojoj je proveo detinjstvo.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane