Vesti

U Đakovici protest zbog dolaska raseljenih

Četrdesetak raseljenih Srba iz Đakovice koji sada žive u Beogradu i drugim mestima centralne Srbije organizovano su jutros, na Badnji dan, došli u Đakovicu kako bi prisustvovali službi u crkvi Uspenja presvete Bogorodice. Albanci organizovali protest.
 • 06.01.2013
 • 21:40 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 2362
U Đakovici protest zbog dolaska raseljenih
Crkva u Đakovici (Foto KIM)

Liturgiju u crkvi Uspenja  presvete Bogorodice služili su otac Petar i otac Atanasije iz manastira Visoki Dečani.

Za vreme liturgije pripadnice albanske organizacije “Glas majki” okupile su se ispred kapije manastira i blokirale ulaz, saznaje KIM radio.

Otac Petar iz manastira Visoki Dečani u izjavi za KIM radio je kazao da je policija brzo intervenisala i da su one sklonjene, kako bi autobus sa raseljenim Srbima mogao da prođe.

“Bilo je petnaestak žena, one su legle na ulicu i pokušale da spreče naš prolaz, međutim policija je intervenisala i one su se pomerile. To su verovatno žene koje su nekog izgubile u ratu i njih je sigurno neko organizovao”, rekao je otac Petar.

Prema rečima oca Petra raseljeni Đakovičani planiraju da danas obiđu i manastir Visoke Dečani i grad Peć.

Milorad Gligorijević, jedan od raseljenih Đakovičana KIM radiju je kazao da nije iznenađen protestom Albanki, jer je njihova poruka za raseljene Srbe već odavno jasna.

"Ovo nije prvi put, dolazimo stalno, bilo je i kamenovanja i pucnjave i protesta... poruka je jasna. Straha nije bilo, navikli smo već na to, ali u grupi sa nama su dve žene iz kuće Kuzmanovića, njima je brat kidnapovan, kakav je njihov utisak, šta su one osetile, to samo one znaju", kazao je Gligorijević.

On je dodao da se njegova kuća nalazi na četrdeset metara od crkve, ali da ni ovoga puta nije uspeo da obiđe i vidi kuću u kojoj je proveo detinjstvo.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017