Vesti

U crkvi Sv. Ilije u Velikoj Hoči obeležena hramovna slava

Praznik svetog Ilije danas je svečano obeležen u Velikoj Hoči gde je povodom hramovne slave služena sveta liturgija u crkvi posvećenoj ovom proroku.
 • 02.08.2012
 • 06:13 h > 06:20 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1913
U crkvi Sv. Ilije u Velikoj Hoči obeležena hramovna slava
Velika Hoca (Foto Olivera Radic)

Liturgiju je u prisustvu više od stotinu vernika služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević. Posle pričešća i osvećenja vodice prerezan je slavski kolač.

Otac Milenko poručio je u besedi da je “Sveti Ilija prorok koji je predvideo dolazak Gospoda i da smo dužni da opstajući na ovom prostoru služimo Bogu i našim svetima”.

“Na brdašcu kraj nas bila je stara crkva iz 14-og veka koju su Turci srušili u 17-om veku. Ona je ležala u ruševinama sve do 1987. godine kada je sagrađena sadašnja crkva zaslugom ktitora Ljubomira Čukarića i zalaganjem svih nas. Uz pomoć božiju sve se može, pa smo i mi opstali u ovom selu. Svedoci smo šta nam se poslednjih godina dešavalo. Crkva je čudom sačuvana kada su NATO bombe padale na Veliku Hoču.Sećate se, jedna bomba pala je na 20 metara od crkve, jedna na 50, jedna na 70 metara, ali nisu eksplodirale. To nije slučajno da nas je Bog sačuvao”, kazao je otac Milenko.

Ovogodišnji domaćin slave Jovan Matić iz Bratotina, koji od napuštanja svog sela 1999. godine sa porodicomživi u Velikoj Hoči je deo kolača, kao zalog za narednu godinu, predao Jovanu Radiću iz Orahovca.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017