Vesti

U centru Prištine postavljena spomen ploča posvećena žrtvama Holokausta

U okviru “Nedelje tolerancije” koja se na Kosovu održava od 20. do 26. maja kosovski premijer Hašim Tači je ispred Parlamenta u Prištini otkrio spomen ploču žrtvama Holokausta.
 • 24.05.2013
 • 19:39 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1171
U centru Prištine postavljena spomen ploča posvećena žrtvama Holokausta
Otkrivanje spomen ploče (Foto MSP Kosova)

Kako je navedeno u saopštenju dostavljenom KIM radiju, izabrano mesto za spomen ploču označava mesto gde se nalazila poslednja sinagoga na Kosovu. Bila je uništena od strane komunističkog režima 1960-ih godina.

Na ploči je na albanskom, engleskom, hebrejskom i srpskom jeziku napisano:

“Ovo je mesto gde je stajala zadnja sinagoga Kosova do 1963. godine. Ova ploča je podignuta u znak sećanja na Jevreje Kosova koji su stradali u nacističkim logorima tokom holokausta. Ljudi Kosova ih nikada neće zaboraviti.”

Premijer Kosova, Hašim Tači, je na ceremoniji otkrivanja ploče izjavio da se “dok se prisećamo žrtava sukoba, za postizanje istinskog pomirenja, moramo setiti i počinitelja u tom procesu."

"Otkrivamo ovu spomen ploču da se setimo Jevreja Kosova koji su stradali u nacističkim logorima za vreme Holokausta, moramo naučiti iz ove tragedije neizrecivih razmera. Nikada ne smemo zaboraviti kosovske porodice koji su spasile jevrejsku populaciju u tim mračnim časovima, a isto tako moramo pronaći i snagu da nastavimo iznad sukoba, izvan mržnje, i dopremo do naših suseda, da se pridružimo zajednici slobodnih evropskih naroda, čija sloboda je bila izgrađena na krvi prolivenoj za vreme Drugog svetskog rata”, kazao je Tači.

Na svečanosti je govorio i ambasador  Izraela Jozef Levi.

"Država Izrael neguje i ceni napore kako bi očuvali sećanje na jevrejske žrtve holokausta na Kosovu. Ona izražava svoju zahvalnost za obnovu jevrejskog života na Kosovu, uključujući održavanje groblja i izgradnju spomen-ploče na mestu srušene sinagoge u Prištini," kazao je Levi.Ostale vesti

Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017
Kurti: Formiranje institucija zavisiće od Vučića
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti kritikovao je sporazum Bedžeta Pacolija i vođa koalicije PAN, rekavši da će formiranje centralnih institucija zavisiti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 • 05.09.2017