Vesti

U Beogradu sutra presuda bivšem pripadniku OVK

Odeljenje Višeg suda za ratne zločine u Beogradu izreći će sutra presudu bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Marku Kašnjetiju, optuženom za ratni zločin nad Srbima u Prizrenu u junu 1999. godine.
 • 18.11.2012
 • 19:48 h
 • izvor: Beta
 • komentara:
 • pregleda: 954
U Beogradu sutra presuda bivšem pripadniku OVK
Viši sud u Beogradu (Foto RTS)

Kašnjeti je septembra, na početku suđenja negirao krivicu, naveo da nije bio pripadnik OVK-a i istakao da nikada nije ni obukao uniformu.

Kašnjetiju se na teret stavlja da je sa neidentifikovanim pripadnicima OVK najpre kidnapovao oštećene Ljubomira Zdravkovića i Božidara Đurovića i uz pretnju da će ih ubiti, sproveo do dvorišta jedne kuće gde ih je držao zatvorene više sati.

Nakon toga on ih je odvezao do prizrenskog naselja Ortokol i naredio im da odu u Srbiju "ako žele da ostanu u životu", navodi se u optužnici Tužilaštva za ratne zločine. Njemu se na teret stavlja da je izvršio ratni zločin nad civilima u nameri da ih primora da napuste područje te opštine na jugu Kosova.

Oštećeni Ljubomir Zdravković rekao je na početku procesa da ne poznaje optuženog Kašnjetija i da se ne seća osoba koje su ih kidnapovale.Ostale vesti

Kosovska policija uputila FS KiM dopis kojim se zabranjuju utakmice i treninzi
Fudbalski savez KiM dobio je dopis od Kosovske policije u kome se navodi da se zabranjuje organizacija utakmica koje nisu pod patronatstvom sportskih saveza iz Prištine, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica predsednik FS KiM Igor Uljarević.
 • 08.04.2023
Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018